Procedurile chirurgicale se împart în trei mari categorii:
- elective: cum ar fi sterilizarea sau castrarea (operațiile de neutralizare);
- nonelective: în această categorie intră biopsiile;
- intervenții de urgență: procedurile de salvare a vieții care apar în urmă evenimentelor neprevăzute (accident de mașină).
În funcție de natura intervenției există câțiva păși pe care trebuie să-i parcurgeți pentru a pregăti atât pisica cât și pe dumneavostră să faceți față procedurii medicale.
Cu o seară înainte de operație nu mai hrăniți pisica, atât stomacul cât și intestinele trebuie să fie curate; nu vă temeți că pisica va fi flămândă, și în cazul oamenilor se aplică aceeași procedură înaintea unei intervenții chirurgicale; apa însă nu o excludeti, lăsați pisică să bea atâta apă cât are nevoie. Unul din motivele pentru care stomacul trebuie să fie gol este acela că după anestezie pot apărea stările de vomă; cum corpul este slăbit, o astfel de stare înseamnă un efort în plus pe de-o parte și pe de altă parte stările de vomă postoperatorii pot duce la aspirația reziduurilor stomacale în plămâni. Mixtura dintre mâncarea îngurgitată și acizii din stomac este caustică pentru plămâni și poate duce la o formă de pneumonie severă, adesea fatală. Dacă pisica a mâncat totuși înainte de operație, aveți grijă ca acest lucru să-l știe și medicul veterinar.
Înainte de operație găsiți un moment liber în care medicul să vă relateze detalii despre procedură:
- în ce constă exact intervenția;
- unde anume se face incizia și ce dimensiuni va avea;
- vor fi sau nu cusături;
- când trebuie îndepărtate firele;
- cât timp pisica va fi în spital, de ce îngrijiri speciale va avea nevoie după operație;
- care este perioada de recuperare postoperatorie;
- care este tratamentul medicamentos postoperatoriu, durata și modul de administrare;
- dieta specială dacă este cazul;
- alte precauții care trebuie luate pentru că recuperarea să se producă în condiții optime.
Orice întrebare care vi se pare importantă este bine să-și găsească răspuns înainte de operație; cu siguranță după, când vă veți recupera pisica, nu vă veți mai gândi la ele și medicul s-ar putea să nu mai fie disponibil fiind ocupat cu alte proceduri.
În cazul în care știți că pisică este alergică la un anume medicament nu uitați să anunțați medicul sau personalul autorizat, una din substanțele alergice poate fi cuprinsă în compoziția anesteziei și efectele adverse nu vor întârzia să apară. De asemena menționați trecutul medical al pisicii ( ce alte intervenții a mai suferit, ce tratamente a urmat, dacă este sau nu sub tratament în momentul intervenției). În cazul unei operații programate, aceste date în mod normal vor fi cerute chiar de către medic sau asistent; pentru mai multă siguranță încercați să nu schimbați medicul veterinar decât dacă este absolut nevoie – un medic care a văzut pisica de mai multe ori îi vă cunoaște și dosarul medical, iar pisica va avea încredere în el, fiind obșinuită cu procedurile de rutină efectuate de-a lungul timpului de către aceeași persoană. Este bine știut că orice stăpân iubitor este la fel de stresat sau poate chiar mai stresat decât animalul în momentul unei intervenții chirurgicale, de aceea este bine să aveți foarte clar în minte toate întrebările pe care vreți să i le adresați medicului și să aflați cât mai multe detalii despre intervenție, astfel ea nu vi se va mai părea atât de dificilă.
Un aspect de loc de neglijat este cel financiar. Întrebați înainte care este costul aproximativ al intervenției, nu uitați că în timpul operației sau după pot apărea diverse situați neprevăzute, deci costul procedurii nu poate fi stabilit cu exactitate, dar este bine de știut o sumă apropiată de cea reală.
Dacă toate detaliile sunt bine stabilite și clarificate înainte de operație aceasta va fi cu siguranță încheiată fără evenimente nedorite.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM