Pregătirea pentru expoziții

Dacă aveți o pisică frumoasă, (nu neapărat de rasă!) și doriți să o faceți cunoscută și altor iubitori ale speciei feline, vă puteți gândi serios să o înscrieți într-o expoziție de specialitate. Însă, dacă nu ați mai participat la astfel de evenimente, este bine să știți cu ce vă veți confruntă, pentru ca expoziția să vă priască atât dumneavoastră cât și pisicii.

Sănătatea și aspectul general

Pentru a participa la expoziție, pisica trebuie să fie perfect sănătoasă și bine îngrijită; de asemenea, este obligatoriu să fiți cu vaccinurile la zi, fapt atestat de carnetul de sănătate, care se eliberează gratuit de către medicul veterinar odată cu prima vaccinare și în care se notează fiecare consultație, deparazitare, intervenție, vaccinare și tratament până la sfârșitul vieții pisicii.

În general baia nu este necesară, dar pentru pregătirea de expoziție, este recomandabil ca pisica să fie spălată și pieptănată, în așa fel încât să se îndepărteze firele moarte din blană și aspectul general să fie curat și îngrijit. La pisicile cu părul lung pregătirea pentru expoziție este ceva mai complicată – după baie va trebui să o periați foarte bine și să îndepărtați orice posibil nod din blană.

Pregătirea pentru o zi în cușcă

Pisica este un animal independent, liber – dacă va fi forțată să stea în cușcă în ziua expoziției, fără pregătire prealabilă, s-ar putea să vă facă probleme – să vrea să iasă, să devină chiar agresivă. De aceea, dacă intenționați să vă prezentați pisica la expoziție, este recomandabil să o „antrenați” să stea închisă într-un spațiu strâmt, preferabil cu câteva luni înainte de expoziția programată.

Socializarea

De asemenea, o pisică nesocializata se va comporta deficitar într-o expoziție și, ultimul lucru pe care vi-l doriți, este să zgârie vreun arbitru. Așadar, pregătiți-vă felina să devină campioană – profitați de orice ocazie în care aveți musafiri și lăsați-i s-o mângâie și să se joace cu ea. Puteți chiar chema prietenii acasă la dumneavoastră mai des, pentru ca pisica să se obișnuiască să fie alintată, mângâiată, chiar un pic sâcâită de necunoscuți.

Accesorii

Cuștile pentru expoziție sunt furnizate de organizatori. Sunt confecționate din bare subțiri de metal și arată ca niște colivii cubice cu latura de cca. 60 de cm. Prin urmare, vă trebui să aveți pregătită o perniță de cel puțin 50×50 cm, pe care o veți așeza pe fundul cuștii. La prima experiență, o idee bună este să furnizați pisicii un „adăpost” suplimentar – există în comerț diverse adăposturi portabile din material textil care, pe lângă faptul ca sunt colorate și vor adăuga un plus de „cochetărie” cuștii, vor fi un loc în care pisica se va putea retrage când va simți nevoia de mai multă intimitate.

În cușcă veți mai pune un vas cu mâncare și unul cu apă. Pentru vasul cu apă optați pentru un recipient mai înalt, în care veți pune apa numai pe jumătate, altfel riscați să se verse în cazul în care pisica se sperie și face vreo mișcare bruscă în cușcă.

Stres

Trebuie să știți că o zi de expoziție, oricât de bine ne-am pregăti, este foarte stresantă și obositoare pentru pisică. Este așadar bine să stați pe aproape și să mângâiați pisica, pentru a-i reduce stresul și a-i oferi senzația unui minim de siguranță. După stresul inițial al arbitrajului și, în general, după primele câteva ore, toate pisicile participante zac în cuști sau adorm, pur și simplu, mult prea obosite ca reacționeze. Astfel, când ajungeți acasă după expoziție puteți oferi pisicii un castronel cu lapte cald apoi lăsați-o să doarmă. Dacă nu vrea mănânce, nu vă alarmați – este probabil mult prea stresată și obosită ca să mai aibă chef de mâncare. A doua zi, după un somn bun, va fi ca nouă!

Leave a Reply