Așadar ai achiziționat sau intenționezi să achiziționezi un porcușor de guinea, un animalutz de casă foarte cuminte, decorativ și relativ ușor de îngrijit! Ca să-ți faci o idee, vom prezenta în continuare câteva noțiuni generale despre porcușorii de guineea.
Generalități
În acest caz, trebuie să știi că purcelul de guineea este originar din America de Sud și face parte din familia rozătoarelo,r iar carnea lui este apreciată ca delicatesă de anumite populații indigene! De asemenea, este important de știut că purcelul de guineea este animalutzul de laborator pe care se fac țeste și că denumirea lui este și aceea de cobai!
Unde îi amplasezi cușcă?
Noul tău companion va sta în cameră în care stai și tu cel mai mult, dar care nu este bine să fie totuși prea zgomotoasă. Trebuie să îl ferești de sursele de căldură și de lumină directă a soarelui – pe lângă faptul că nu îi fac bine, expunerea prelungită la căldură și soare intens este posibil chiar să provoace moartea purcelușului. Dar nici curentul nu este prietenul lui cel mai bun – porcușorul tău ar putea răci foarte repede. Vara, de exemplu, nu încerca să îl răcorești punând un ventilator în apropierea cuștii. S-ar putea să îi faci mai mult rău decât bine. Ca să îl ajuți totuși să se răcorească pune în cușcă o sticlă cu apa rece. Animalutzul se va „tolăni” în apropierea ei și astfel își va regla temperatura corpului.
De asemenea, încearcă să nu fumezi în camera în care ai decis să ții porcușorul-fumul de țigară este foarte nociv pentru purceii de guineea!
Ce mănâncă porcușorul de guineea?
Îți poți hrăni porcușorul cu fân (iarbă uscată), legume și fructe. Iată câteva exemple de legume și fructe pe care le poți oferi companionului tău: mere (atenție! Unii porcușori au reacții alergice la mere deci la început este indicat să le administrezi în cantități mici și să-i observi reacția), banane, ardei roșii, verzi și galbeni, morcovi (inclusiv frunzele), iarbă (dar – atenție! – să nu fie stropită cu otravă sau cu alte substanțe toxice), roșii, salată verde. Poți să îi dai de asemenea pepene (galben și roșu dar în cantități mici deoarece conțin multă apă. Alimentele de evitat în alimentația purcelului de guineea sunt: varza, fasolea, semințele (pot perfora esofagul), alunele, păstăile sălbatice (pot fi otrăvitoare).
Apa este esențială pentru porcușorul de guineea. Nu pune apă într-un castronel, vei avea un animalutz ud și o cușcă murdară. Apa trebuie pusă într-un recipient special (se găsește în pet-shopuri). Apa trebuie schimbată zilnic și recipientul trebuie igienizat de fiecare dată.
Un supliment foarte important pentru porcușorul de guineea este vitamina C. Cu toate acestea, nu pune vitamine pentru copii sau sucuri în apă, pot fi toxice deoarece majoritatea conțin zahăr; mai bine alegi o alimentație bogată în vitamină C-pătrunjelul este foarte apreciat de purcelul de guineea și conține o cantitate mare de vitamina C; în schimb, se evită citricele, deoarece îi pot irită stomacul.