Poecilia reticulata (Guppy)

Poecilia reticulata – Guppy

După amenajarea acvariului urmează, desigur, popularea acestuia. Fiind începători, greșelile nu vor întârzia să apară; de aceea este indicat să ne procurăm mai întâi o specie mai puțin pretențioasă și anume, Guppy.

Guppy este unul dintre cei mai comuni și frumoși pești de acvariu. Specia este vivipara, adică femelele nu depun icre, ci nasc pui vii. Pești vioi, mereu în căutarea hranei, Guppy vor face deliciul privitorilor. Ei preferă acvariile cu multe plante, bine luminate, care oferă adăpost puilor și refugiu femelelor mereu asaltate de pretendenți. Trebuie să existe și zone libere, în care peștii să poată înota în voie. De evitat obiectele de decor cu deschideri adânci și înguste cum ar fi cochiliile de melci mărimi în care Guppy pot rămâne blocați.

Caracteristici

Corpul lor este alungit, zvelt și ușor comprimat lateral, de 2.5 cm la mascul și 5 cm la femelă. Botul este ascuțit cu gură mică și dispusă deasupra, adaptată hrănirii la suprafața acvariului. Înotătoarele, în formă lor originală, erau scurte. Prin selecție și încrucișări repetate, de-a lungul mai multor decenii s-au obținut numeroase varietăți cu caracteristici aparte la masculi, legate de colorit și de formă înotătoarelor caudală și dorsală. Femela este de culoare cenușie cu mici puncte negre.

Hrană

Guppy se dezvoltă bine în ape curate, la temperaturi cuprinse între 20 și 23 grade Celsius, și nu sunt pretențioși la mâncare. Ei acceptă o gamă largă de hrană, de la puricii de baltă uscați până la viermii tubifex sau uscați. Li se pot da și purici de baltă vii pe care îi urmăresc prin tot acvariul. Cea mai bună dietă pentru Guppy o reprezintă fulgii procurați din comerț, supliniți de hrană vie, din timp în timp. Puilor li se pot da fulgi speciali sau mărunțiți ori larve de Artemia Salină.

Reproducere

O femelă naște lunar 10-30 pui, care au o creștere rapidă. Ea este pe cale să nască dacă s-a înnegrit în regiunea înotătoarelor ventrale și dacă abdomenul i-a crescut în mod vizibil. În general, adulții își mănâncă puii, de aceea este preferat ca, înaintea nașterii, femelă să fie mutată într-un acvariu separat. După naștere, ea va fi mutată din acvariul în care se află puii, după 1-2 zile puii vor fi capabili să se hrănească și să se ferească singuri de peștii mai mari.
În acvarii, Guppy pot fi crescuți alături de specii înrudite cum ar fi Molli, Xifo și în general orice specie de talie redusă. Peștii mai mari pot mânca puii de Guppy sau chiar să-i rănească pe adulți, de aceea nu este bine să fie introduși laolaltă.

Nu se recomandă oferirea unei cantități exagerate de hrană peștilor Guppy deoarece, mai ales în cazul hranei vii, aceștia manacă prea mult și pot muri.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM
Foto: Public Domain