pisica-la-dieta

Pisica la „dietă”

Ca și în cazul omului, kilogramele în plus creează pisicilor probleme de sănătate și le micșorează speranța de viață. Este important așadar să combatem din timp obezitatea la pisici, adoptând diverse metode care pot fi neplăcute pentru pisică pe moment, dar sunt necesare și eficiente pentru viitor. Atunci când „punem pisica la dietă”, trebuie să fim conștienți că nu o privăm de alimentația zilnică necesară, ci adoptăm și menținem un stil de viață sănătos pentru animalul pe care ni-l dorim cât mai mult timp în preajma noastră.

Cum identificăm o problemă de obezitate la pisici?

Mulți ne-am întrebat la un moment dat dacă oare pisica noastră este supraponderală sau doar pufoasă. În funcție de rasa și sexul acesteia, există tabele cu greutățile normale pe care ar trebui să le aibă fiecare pisică. Dacă identificăm că pisica noastră depășește valorile obișnuite cu mai mult de 10%, atunci ea poate fi catalogată drept supraponderală. Mai mult decât atât, dacă depășește valorile cu mai mult de 20%, pisica ar putea fi deja obeză

Ce facem dacă nu avem un tabel la îndemână? Observăm comportamentul pisicii:

  • Este pisica la fel de agilă ca înainte sau ca alte pisici? 
  • Se poate cățăra cu ușurință peste tot?
  • Este activă sau mai degrabă leneșă?
  • Se simte musculatura când o mângâiem pe corp sau are doar un strat uniform de grăsime?
  • Se poate spăla peste tot singură?
  • Când se spală, face efort vizibil să ajungă în anumite locuri din corp?

Complicații ale obezității la pisică

Există anumite situații care predispun pisica să se îngrașe excesiv. Spre exemplu, îngrășatul din urma sterilizării, deși nu este o regulă, poate apărea la unele pisici. De asemenea, unele rase sunt mai predispuse la îngrășare decât altele. 

Trebuie să fim conștienți că, indiferent de motiv, obezitatea la pisică vine la pachet cu o serie de probleme. Aceasta poate dezvolta diabet, diverse tipuri de cancer, boli ale ficatului, slăbirea sistemului imunitar, indispoziții diverse. Cu cât pisica e mai supra-alimentată, iar stratul adipos mai gros, cu atât va fi mai dificil de a interveni chirurgical în caz de nevoie.

Program stabil de masă

Poate că pisica a fost obișnuită de-a lungul timpului cu bolul plin de boabe, la orice oră, ea având posibilitatea de a mânca oricând ar fi dorit. Unele pisici nu se îngrașă astfel, ele se opresc din mâncat când se satură și nu depășesc porția de care au nevoie. Altele sunt însă capabile să ronțăie toată ziua, și ar fi indicat ca patrupedul care face excese să se învețe cu porții exacte la ore fixe. Noi, ca stăpâni, cu recomandarea medicului veterinar, ar trebui să decidem cantitatea de mâncare și orele la care hrănim pisica (sunt utile în acest scop instrucțiunile prezente pe pungile de hrană pentru pisici, care indică cantitatea exactă zilnică necesară în funcție de starea animalului). Astfel, învățăm pisica să aibă o rutină alimentară și nu un program haotic.

Alegem hrana light 

Fie că pisica a primit de-a lungul timpului porții generoase de hrană, fie că mâncarea nu a fost aleasă conform nevoilor ei, nu este prea târziu să începem să-i modificăm anumite aspecte din alimentație. Există hrană specială, cu aport energetic scăzut și bogată în fibre, care poate să susțină noua dietă a pisicii. Acest tip de boabe au efectul de a induce rapid senzația de sațietate, astfel încât pisica va consuma în mod natural o cantitate mai redusă. 

Evităm gustările

Mieunatul pofticios al pisicii ne poate determina să îi oferim și ei din mâncarea noastră. Ori, cu timpul, am obișnuit-o ca atunci când intrăm în bucătărie să o recompensăm cu ceva bun. Cu toate că ne sfâșie inima să ignorăm rugămințile pisicii, trebuie să ținem cont de silueta și sănătatea ei, mai presus decât de orice altceva. 

Sport pentru pisici

Activitatea zilnică și mișcarea trebuie să facă parte din rutina unei pisici. Dacă i-am aloca cel puțin 10 minute pe zi pentru a ne juca cu ea, să o facem să alerge după laserul năzdrăvan sau să sară după mingi săltărețe, ne asigurăm și de acest aspect. Este un timp de calitate petrecut cu animalul de companie, care ne poate binedispune și pe noi ca stăpâni.

Obezitatea în rândul pisicilor este din ce în ce mai prezentă și trebuie combătută din timp pentru a evita bolile fatale. Atunci când ne „punem pisica la dietă” ne îngrijim de fapt de starea ei de sănătate și îi asigurăm o viață cât mai îndelungată.

 

Bibliografie:

Leave a Reply