Pisica de rasă sau pisica maidaneză?

De foarte multe ori cei care doresc să adopte o pisică au o mare dilemă-să opteze pentru o pisică de rasă (siameză, birmaneză, persană) sau pentru o pisică „de rasă comună”, „maidaneză”.

Interesant este că acest fapt este încă puțin cunoscut! Pisica „de rasă comună”, devenită „maidaneză” prin înmulțirea în libertate și astfel foarte des întâlnită pe străzi și prin curți „în stare sălbatică”, este de fapt Pisica Europeană, o rasă în sine.

Blana pisicii europene are variații de culoare din cele mai diverse, predominante fiind variantele „tigrată”, în combinații diferite, și „patată”, de la alb cu negru până la tricolor. Ochii pot fi verzi sau gabeni.

Așadar, oricum ați opta, pisica dumneavoastră va fi… de rasă!

Practic, opțiunea pentru o rasă anume ține de caracteristicile acesteia, în funcție de aspect (care ține de gusturile fiecăruia) și, evident, de temperament. Dacă doriți o pisică foarte independentă și chiar capricioasă, alegerea potrivită este siameză. Dacă doriți o pisică echilibrată din toate punctele de vedere, călină și nepretențioasă, luați o pisică europeană. Dacă doriți o pisică liniștită și prietenoasă, birmaneza este una din variantele optime. Dacă doriți o pisică „leneșă” și în general tăcută, alegeți o persană.

Fiecare rasă are avantajele și dezavantajele ei; unele rase sunt predispuse la anumite afecțiuni (persana, de exemplu, datorită conductului lacrimal scurt, va avea în permanență o secreție lacrimală abundentă care, neigienizată-curățată cu un șervețel curat-periodic, poate genera probeme oculare). Alte rase sunt mai prietenoase (balineza, de exemplu, care este de-a dreptul „lipicioasă”) sau mai „credincioase” stăpânului (birmaneză, siameză). Dacă vreți să faceți și o faptă bună și să aveți mai puține bătăi de cap în ceea ce privește îngrijirea pisicii pe care o doriți, adoptați o „maidaneză”-pisica europeană este mai rezistentă la boli și mai puțin pretențioasă în general.

Pentru a alege pisică ideală nu vă rezumați așadar la aspect; documentați-vă asupra tuturor caracteristicilor rasei dorite, atât din punctul de vedere al temperamentului, cât și al predispozițiilor rasei la anumite boli.

Dacă optați pentru cumpărarea unui pisoi, este recomandabil să nu mergeți la târguri de animale sau în piețe, ci la un crescător serios sau, eventual, la un pet-shop de încredere. Avantajul achiziționării unui pui direct de la crescător este că îi puteți vedea măcar unul dintre părinți; de asemenea, crescătorii serioși garantează sănătatea puiului, puritatea rasei și proveniența din părinți cu genealogie diferită, fără defecte genetice.

De asemenea, dacă optați pentru un pisoi maidanez, înainte de a-l adopta, asigurați-vă că este sănătos; în general, fiind atât de multe pisici europene în libertate riscul ca puiul să provină dintr-o împerechere cosangvinica este destul de redus; în schimb, puiul poate avea alte probleme, pe care le poate însă diagnostica-și de multe ori rezolva-medicul veterinar.

Foto: Public Domain

Leave a Reply