Este adevărat – odată cu adoptarea oricărui animalutz de casă, viața ta se schimbă. Va trebui să te adaptezi schimbării, pentru ca mediul pe care îl oferi animalutzului ales să fie și sigur, și primitor, și potrivit nevoilor acestuia. În același timp, schimbările (pentru care trebuie să te pregătești) trebuie să-ți fie convenabile și ție. În cazul pisicilor, pentru majoritatea persoanelor adaptarea este totuși destul de ușoară iar schimbările (deși necesare) sunt minore.
Întâi și întâi va trebui să evaluezi mediul propriu-zis și să procedezi în consecință-pisica ta va sta afară (poate ai curte), în casă, sau va avea acces în ambele medii?
În cazul în care pisica va sta afară, ar trebui să poți răspunde negativ întrebărilor de mai jos:
- este curtea accesibilă altor animale (câini, în special)?
- pisica poate găsi metode de a părăsi curtea (prin gard, peste gard, pe sub acesta sau cățărându-se pe copacii din curte)?
- ai alte animale în curte care ar putea să-i facă rău (în special câini)?
În cazul în care pisica ta va stă în apartamentul tău (deci numai în casă), ar trebui să poți răspunde negativ la întrebările de mai jos:
- pisica are acces afară (ferestre deschise permanent și neprotejate cu plasă, locuința situată la parter sau etaj 1 etc.)?
- există instalații electrice (în special cabluri de curent) neprotejate pe care pisica ar putea să le roadă?
- există substanțe cu potențial toxic (în special insecticide) în locuri accesibile pisicii?
- ai plante de apartament cu potențial toxic?
În cazul în care pisica va avea acces atât afară cât și în interior, va trebui să iei în considerare toate aspectele de mai sus și, în plus, va trebui să te asiguri că pisica poate intra în casă sau ieși afară în orice moment. Pentru ca acest deziderat să fie posibil de îndeplinit, îți poți adapta ușa de la intrarea în casă (există sisteme speciale-„uși de pisică”).
O problemă apare însă, dacă locuiești la bloc – în acest caz, este bine să nu îți lași pisica să hoinărească pe afară și să te orientezi pentru varianta „pisică de apartament”, din mai multe motive:
- câinii vagabonzi sau „maidanezii blocului” – aceștia pot fi foarte prietenoși cu oamenii, dar prezintă un real pericol pentru pisici (mai ales dacă pisica nu este obișnuită să se ferească de câini);
- vecinii – unii pot fi de treabă, dar nu se știe niciodată când un „binevoitor” va lua „inițiativa” de a te scăpa de pisică! Metodele unor astfel de persoane sunt variate, pornind de la clasica otravă și terminând cu varianta cea mai bună (dacă o putem numi astfel) de a lua pisică în sacoșă și de a o „deporta” undeva, cât mai departe;
- (nu în ultimul rând) mașinile, atât cele de pe stradă cât și cele din parcarea blocului. Cele din urmă sunt chiar mai periculoase-o pisică speriată va căuta adăpost sub o mașină parcată (unele se urcă pe roți, sub aripă) – dacă posesorul mașinii decide să plece de pe loc, posibilitatea de a accidenta mortal pisica „adăpostită” este mare.
Dacă vei lua în considerare toate cele de mai sus și vei adapta situația în consecință, pisica ta va fi în siguranță. În plus, vei avea parte de liniște atunci când nu vei fi acasă, știind că ai luat toate măsurile de precauție.