Mollienisia sphenops (Molly, Moli)

Un pește de acvariu ideal pentru începători

Mollienisia sphenops este o specie de pește din genul Poecilia, denumit și Molly sau Moli. Acești pești trăiesc în apă dulce și sălcie, în zona Americii Centrale și de Sud. De-a lungul vremii au existat mai multe dezbateri ale experților, legate de apa pe care o preferă acești pești. Se pare însă că Molly este un pește care se adaptează foarte bine atât în apa dulce cât și în cea sălcie. Mollienisia sphenops este una dintre cele mai cunoscute specii de pești de acvariu. Ei sunt foarte ușor de întreținut și foarte prolifici. Acești pești au nevoie, pentru a se menține sănătoși, de plante proaspete, ca algele.

Varietăți

Există mai multe variații de la Mollienisia sphenops, cum ar fi Moli auriu, Moli cu coada liră sau Moli balon, ultimul având o coloană vertebrală deformată și o speranța de viață destul de scurtă. Moli negru este un hibrid foarte popular datorită impresionantei aripi dorsale. Însă acest pește are nevoie de mai multă atenție, iar masculii de Moli negru tind să fie destul de agresivi. Specia de bază, cea care trăiește în râuri sau în largul coastei Americii Latine, este rareori ținută în acvarii pentru că acești pești au un colorit sărac. Dacă însă le este oferită multă lumină, apă la temperaturi ridicate și legume proaspete și „Moli-ul original” poate deveni un pește încântător prin comportamentul lui plin de viață.

Aspect

Masculul de Mollienisia sphenops are corpul suplu, în timp ce femela are corpul mai puternic și mai îndesat. Coada peștelui este convexă și iar aripa dorsală are 8-11 radii. Ca lungime, masculii pot ajunge la 8 cm iar femelele, până la 12cm. Spatele este, de obicei, maro-oliv, cu flancurile argintii. Pe lateral pot fi vizibile dungi verticale de culoare neagră cât și, de la 4 la 6 rânduri longitudinale de mici puncte portocalii sau maro. Dorsala are un tiv galben și este pătată cu negru. Coada este galbenă-portocalie cu un tiv negru iar baza este de culoare albastră.

Caracteristici

Temperatura optimă a apei din acvariu, pentru acești pești, este de 24-28 grade Celsius. Pentru o bună dezvoltare a peștelui, este nevoie de un acvariu de minim 80 de litri. Moli poate fi ținut în acvariu alături de alte specii de pești care au aceleași cerințe pentru parametri apei. Majoritatea experților recomandă adăugarea unei linguri de sare, în acvariu, la fiecare 10 litri de apă, pentru a simula apele sălcii în care, uneori, peștele Moli trăiește. Fără această cantitate de sare, peștele poate avea de suferit. Moli se poate îmbolnăvi de „tremurături”, afecțiune identificabilă prin faptul că peștele tremură în jurul axei verticale ce trece prin mijlocul corpului sau. Peștii Moli pot trăi între 3 și 5 ani. Mollienisia sphenops este omnivor, deci, mănâncă și hrană de natură animală. Moli preferă hrana vie dar poate mânca și hrană uscată sau congelată.

Reproducere

Mollienisia sphenops este o specie de pește vivipara, cu o gestație de 4-6 săptămâni. După această perioadă se nasc 20-100 de pui vii, numiți alevini, care ajung foarte repede la maturitatea reproductivă-după doar 3 luni. Masculul are aripioara anală transformată într-un organ sexual, denumit gonopodiu.

Mihail Grigore