Perioadele de călduri ale femelei, monta si reusita acesteia

Perioada de călduri a pisicii, indiferent de rasă, variază între 4-5 zile și 2-3 săptămâni; atât durata cât și periodicitatea căldurilor depind atât de anotimp și de temperatura cât și de predispozițiile genetice ale pisicii pe care o aveți; normal, pisica ar trebui să intre în călduri de 2 ori pe an, dar se poate întâmpla să intre în călduri mult mai des. Tot ce trebuie să faceți este să aveți răbdare și să observați pisica de-a lungul unui an-veți putea estima apoi cu o oarecare exactitate atât perioada de călduri cât și periodicitatea acestora. Dacă doriți să împerecheați pisica și puteți estima apariția căldurilor, este bine să efectuați o deparazitare de rutină, internă și externă, cu cel puțin două săptămâni înainte de montă; acest deziderat este valabil și pentru motan.

Perioada în care pisica este dispusă să accepte motanul este ușor de sesizat, datorită poziției specifice pe care o adoptă, în general atunci când e atinsă pe spate-coada se deplasează într-o parte, lăsând descoperită zona genitală și spinarea se arcuiește în sus, pentru a asigura condiții optime de penetrare.

Dacă monta a fost reușită, se instalează sarcina; burtica pisicii se va rotunji vizibil după aproximativ o lună, în funcție de numărul de pui, veți observa rotunjirea mai devreme sau mai târziu. Instalarea sarcinii se poate deduce în multe cazuri dacă pisica își modifică comportamentul obișnuit și devine mai afectuoasă, caută locuri întunecate și / sau adăpostite în casă, mănâncă mai mult decât de obicei etc.

Dacă monta a fost nereușită și deci sarcina nu s-a instalat, căldurile revin într-un interval de timp mai mic sau mai mare-astfel, unele pisici pot reintra în călduri la numai o săptămână de la montă nereușită, altele reintra în călduri după o jumătate de an.

Pentru a ști cel puțin dacă contactul sexual a avut loc, este bine să nu lăsați motanul și pisica singuri – monta trebuie supravegheată, discret, de către unul din stăpânii celor două animale.

Dacă monta a avut totuși loc și sarcina nu se instalează, unul dintre animale, motanul sau pisica, ar putea fi inapt pentru reproducție; unele cauze sunt reversibile, așadar, dacă banuiți existența unei astfel de probleme, adresați-vă medicului veterinar pentru un consult amănunțit și depistarea eventualelor cauze. Pisicile de rasă, în special persanele, sunt mai sensibile și pot avea probleme legate de fertilitate, mai ales dacă provin din cuiburi cosangvine sau sunt produși din împerecheri de „rude apropiate”.

Vă urăm succes!

Leave a Reply