Păsările de companie – măsuri de siguranță

Conviețuirea cu o pasăre implică și câteva măsuri de siguranță cărora foarte puține persoane le dau importanță înainte de a-și procura o pasăre de companie. Astfel, trebuie să fim conștienți că anumite obiecte care se găsesc în mod obișnuit în casele noastre sau anumite obiceiuri pe care le avem pot fi dăunătoare și chiar fatale păsărilor de apartament.

Plantele de apartament pot fi periculoase pentru păsări!

Păsările au tendința să ciugulească mugurii, frunzele și tulpinile plantelor ca atare sau în căutare de insecte – acest comportament este instinctiv, fiind una dintre modalitățile prin care pasărea își procură hrana în libertate. Anumite plante de apartament conțin substanțe extrem de toxice pentru păsări, iar altele, chiar dacă nu sunt toxice în sine, prin tratarea cu diverse produse specifice (insecticide, fertilizatori) pot deveni otrăvitoare. Prin urmare, accesul păsărilor la plantele de apartament trebuie limitat sau supravegheat îndeaproape. În același timp, chiar dacă plantele nu sunt periculoase pentru pasăre, pasărea este periculoasă pentru plante. Nimeni nu își dorește ca plantele preferate să fie distruse de un peruș neastâmpărat sau de un pițigoi insistent.

Atenție gospodine! Tigăile de teflon și produsele de curățat spray emană vapori toxici pentru păsări

Colivia poate sta oriunde altundeva decât în bucătărie, chiar dacă ne-am dori un companion în plictisitoarele ore în care trebuie să gătim, este mai bine să renunțăm la această plăcere decât să punem în pericol inutil viața păsării. Gătitul îngreunează aerul dintr-o încăpere și trebuie să luăm în considerare faptul că aparatul respirator al păsărilor este mult mai sensibil decât al nostru. Tigăile de teflon în special și în general vasele teflonate sau acoperite cu material non-adeziv, deși ne ușurează gătitul, emană vapori toxici când se încing peste o anumită limită. Acești vapori toxici pot omorî o pasăre de apartament în câteva minute-de aceea, este bine să ne luăm toate măsurile de siguranță și să plasăm colivia cât mai departe de bucătărie, într-o zonă bine aerisită.

În același timp, în timp ce facem curat, este bine să mutăm colivia într-o altă zonă a casei sau, în cel mai rău caz, să o acoperim bine cu o pânză curată, pentru ca spray-urile cu detergenți de geamuri sau de mobilier sunt și ele foarte toxice pentru pasăre. După ce am făcut curat, este bine să nu aducem colivia înapoi sau să nu o descoperim până când produsele de curățat nu s-au uscat și camera nu s-a aerisit suficient.

Alte substanțe toxice pentru păsări

Vopselele, înălbitorii, amoniacul, anumiți adezivi, dizolvanții sunt substanțe extrem de toxice pentru pasăre. Vaporii acestora sunt foarte ușor absorbiți de plămânii păsării și prin urmare, fatali. De asemenea, produse aparent inofensive dar care emană mirosuri puternice și vapori, cum ar fi oja și lacul de unghii, deodorantul, parfumurile, crema de ghete, sunt la fel de periculoase atunci când sunt utilizate în preajma păsării. O precauție suplimentară se recomandă fumătorilor, deoarece fumul de orice fel, inclusiv cel de țigară, produce leziuni ai plămânilor păsării și este, prin urmare, periculos. Nu fumăm lângă colivia păsării sau, dacă totuși fumăm, trebuie să ne asigurăm că încăperea este ventilată suficient

Ferestrele deschise și dorul de libertate

Orice pasăre va avea tendința să-și ia zborul printr-o fereastră deschisă și riscăm să o pierdem. În plus, chiar dacă fereastră este închisă, dar nu este protejată de perdele, pasărea nu va ști că între ea și libertate există geamuri. Va zbura și se va lovi de ferestre, ceea ce poate fi periculos mai ales la păsările de dimensiuni mici, fragile. Este bine știut că fracturile sunt de obicei fatale păsărilor, deoarece sunt greu, dacă nu imposibil de tratat. Dacă lăsăm pasărea liberă în casă, trebuie înainte să ne asigurăm că toate ferestrele sunt închise și protejate de perdele sau draperii, astfel încât pasărea să nu aibă impresia că poate zbura afară. De asemenea, pentru anumite păsări, se recomandă cuparea aripilor, că să nu poată zbura.

Alte posibile pericole pentru păsări

Copiii, mai ales cei mici, care nu își dau seama câtă putere au în mânuțe, pot face rău păsării. Nu trebuie să lăsăm copiii să se joace cu pasărea nesupravegheați îndeaproape. De asemenea, dacă lăsăm pasărea liberă în casă, trebuie să fim precauți, să nu o prindem în ușă (sau să nu fie prinsă accidental într-o ușă închisă de curent), să nu o călcăm și să nu răstoarne obiecte în echilibru instabil, care ar putea cădea peste ea. Vom ține capacul WC-ului închis (sau ușa de la WC închisă) pentru că păsările pot încerca să bea apă, pot aluneca și se pot îneca în vasul de WC. Atenție la alte animale de casă, în special pisici și câini; chiar dacă nu au intenția de a face rău păsării, o pot răni sau chiar ucide în joacă.

În concluzie, nu plasați cușca în locuri expuse fumului, vaporilor și gazelor de la bucătărie, nu utilizați spray-uri și substanțe volatile în preajma păsării și supravegheați pasărea în prezența copiilor, a altor animale de casă și aveți grijă la ferestrele deschise, sau închise și neprotejate de draperii. În acest fel vă asigurați că pasărea dumneavoastră de companie este în siguranță.