Viermii inelați – limbricii
Se întâlnesc atât la câinii maturi cât și la pui. Un număr mare de pui se nasc cu limbrici în țesuturile lor. Larvele ajung în organismul lor prin migrare din organismul mamei – dacă aceasta este infestată-în uterul acesteia și apoi în organismul puiului sau prin alăptare. Larvele își croiesc apoi drum spre tractul intestinal unde încep să depună ouă, ouăle eliminate prin fecale pot reîmbolnăvi câinele sau pot îmbolnăvi alți câini dacă aceștia vin în contact cu zona contaminată – prin zona contaminată se înțelege inclusiv solul, în care limbricii pot supraviețui o perioadă bună de timp.
Limbricii sunt activi în intestinele câinelui, adesea cauzând vărsături sau balonări. O infestare severă poate duce chiar la decesul animalului. Având în vedere că ouăle depuse sunt în jur de 200.000 zilnic, la cel mai mic semn de alarmă trebuie să duceți câinele la medicul veterinar pentru a-i aplica tratamentul adecvat.
Nu este obligatoriu ca semnele să apară imediat ce câinele a fost infestat, este posibil să nu existe nici un fel de acțiune a limbricilor pentru o perioadă bună de timp, ei începând să acționeze, mai ales în cazul femelelor, în ultimul stadiu al gestației.
Nematode (Ancylostomatidae)
Tot o specie de paraziți intestinali, Ancylostomatidele își fac cuibul în intestinul mic, se hrănesc cu sângele câinelui – paraziți vampir. Se transmit în același mod ca și limbricii.
O infestare severă și netratată la timp are urmări din cele mai tragice, ducând în final la moartea câinelui. Cel mai adesea câinele devine anemic din cauza pierderilor de sânge. La câinii adulți boala poate deveni cronică.
Primele semne:
- anemie
- diaree cu sânge
- pierdere în greutate
- stare de slăbiciune a organismului accentuată.
Nematode (Trichuris trichiura)
Trăiesc în cecum – prima parte a intestinului gros. De regulă diagnosticul este destul de greu de pus deoarece Trichuris produc mai multe feluri de ouă așa că examinarea mostrelor de fecale este dificilă și de multe ori inexactă. Diagnosticul se pune pe baza semnelor fizice evidente: scădere în greutate, fecale acoperite de mucus; de asemenea, se impune cercetarea zonei în care trăiește câinele pentru a vedea dacă este sau nu o zonă în care Trichuris au fost semnalați anterior. Tratamentul de cele mai multe ori trebuie repetat pentru a se evita orice complicații.
Teniile
Un alt parazit intestinal, tenia se transmite la câini prin îngurgitarea de muște, purici sau alte insecte purtătoare, carne crudă infestată, șoareci sau șobolani.
Tenia arată ca o panglică, formată din mai multe segmente dreptunghiulare, poate avea și 100 de astfel de segmente; este eliminată prin fecale.
Prevenirea paraziților intestinali
Pentru a evita orice tip de parazit intestinal trebuie luate câteva măsuri de precauție, aceleași pentru toți paraziții.
- îndepărtați fecalele câinelui din curte sau din zona în care îl plimbați (există în comerț pungi speciale);
- încercați să supravegheați câinele pentru a nu intra în contact nici cu excrementele sale nici cu cele ale altor câini; mulți câini au obiceiul să miroasă excremente;
- dacă deja este sub tratament împotriva unor paraziți, nu-i aplicați câinelui alt tratament pentru alt tip de paraziți, efectele nu vor fi pozitive;
- tratați câinele numai cu produse recomandate de medic.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM