Paraziții – Generalități

Parazitozele (bolile cauzate de paraziți) sunt frecvente în cazul câinilor, indiferent că este vorba de paraziți interni sau de paraziți externi și oricât de îngrijit este câinele. Infestările se produc în general în anotimpurile călduroase, când accesul câinelui afară (plimbarea zilnică) îl expune contactului cu ouăle paraziților sau chiar cu paraziții adulți în căutare de gazdă. Parazitozele interne se produc în general ca urmare a consumului de alimente infestate (carne crudă sau insuficient prelucrată termic provenind de la un animal infestat) sau de contactul cu materii fecale ale animalelor infestate.

Pentru prevenirea infestărilor, se recomandă deparazitarea periodică a câinilor adulți (o dată la 6 luni, primăvara și toamna), servirea cărnii bine prelucrată termic sau provenind din surse verificate sanitar-veterinar în cazul în care se optează pentru servirea acesteia în stare crudă. De asemenea, este indicat ca plimbarea zilnică să se facă în lesă (pentru a preveni situațiile în care câinele găsește ceva comestibil pe jos sau situațiile în care câinele adulmecă materiile fecale ale altor animale); dacă nu doriți să țineți câinele în lesă, trebuie să vă asigurați că acesta cunoaște și execută perfect comenzile „nu!”(„fui!”) și „lasă!”.

Paraziții interni

Indiferent de natura lor – giardia, tenii, limbrici – paraziții interni acționează asupra organismului în același mod; își fac practic “cuib” în interiorul organismului câinelui și, hrănindu-se, îl privează pe acesta de elementele nutritive necesare organismului pentru a supraviețui. Semnele sunt clare și se manifestă prin anemie, lipsă de vitalitate, apetit scăzut, slăbiciune, scădere în greutate, nervozitate, prurit anal (mâncărimi-câinele încearcă să se scarpine „dându-se cu sania”, adică târându-și posteriorul pe sol). În cazul câinilor slăbiți (după boală, cățele după naștere și alăptare, organisme sensibile) și dacă nu se aplică nici un fel de tratament se poate ajunge la moartea câinelui.

Diagnosticul corect (care privește nu numai existența unor paraziți interni, ci și natura lor) se pune de către medicul veterinar prin proceduri de investigare simple și nedureroase pentru animal (coprocultura), în urma analizelor de laborator a fecalelor câinelui. Tratamentul este oral și se face prin administrarea de preparate antiparazitare, în funcție de parazitul prezent în organismul câinelui.

Paraziții externi

Oricât de curat ar fi câinele dumneavoastră și oricât de multă grijă aveți de el, nu este imposibil să nu apară cu o serie de paraziți externi luați de la animalele cu care intră în contact, direct de pe sol sau de pe pardoseala locuinței dumneavoastră, aduși în casă pe tălpile pantofilor.

Cele mai întâlnite tipuri de paraziți sunt: puricii, căpușele, păduchii.

Toți acești paraziți îi vor da câinelui o stare de iritare continuă, datorită pruritului violent pe care îl produc înțepăturile acestora și îi pot cauza câinelui afecțiuni ale pielii dacă nu sunt exterminați. Pentru că o parte din acești paraziți stau cât mai aproape de piele sau, în cazul căpușelor, intră în piele, sunt uneori greu de observat cu ochiul liber; cel mai simplu este să căutăm eventualii paraziți săptămânal, odată cu toaletarea blănii câinelui.

În cazul în care câinele se scarpină foarte des sau îi apar diverse iritații sau umflături pe piele, nu pierdeți timpul și mergeți imediat la medic. În cea mai mare parte tratamentele pentru paraziții externi sunt tratamente externe – alifii, unguente etc.