Papagalul – Femela Agapornis înfoiată, mănâncă mult

„Am o pereche de Agapornis Roseicollis, îi am de o săptămână… de unde i-am luat mi-a spus că femela trebuie să facă ou… oare din această cauză femela mănâncă aproape încontinuu și stă mai tot timpul înfoiată în pene?… Cum îmi dau seama ce are? Ce aș putea să fac?”

_______________________

 Înfoierea penelor la Agapornis este o manifestare obișnuită în următoarele situații:

  • Femela înfoiată arată în acest fel masculului că este dispusă să-l accepte. La Agapornis, femela este dominantă, iar masculul așteaptă răbdător ca ea să decidă momentul împerecherii, străduindu-se mereu să-i facă pe plac; astfel o femelă curtată de mascul este hrănită de acesta și, dacă îl place, va accepta mâncarea adusă de el. Tot ca parte a ritualului de împerechere, masculul va curăța penele femelei, care va accepta cu plăcere operațiunea, dacă îi place masculul; astfel, ea se va înfoia pentru a „invita” masculul să îi curețe penele.
  • Papagalul Agapornis este o specie care preferă temperaturile mai ridicate; dacă le este frig, papagalii Agapornis vor sta cu penele înfoiate și se vor înghesui unul în altul, pentru a-și ține de cald. De asemenea, întrucât termoreglarea în această situație solicită organismul, consumând energie, papagalii Agapornis cărora le este frig vor mânca mai mult, pentru a-și asigura energia necesară care îi ajută să-și ajusteze temperatura corpului și să facă față temperaturilor mai scăzute decât cea ideală.
  • Un comportament specific acestei specii de papagal este „îmbăierea pe uscat”, fiind un comportament similar cu cel ușor de observat la vrăbii, care se înfoaie în praf sau în straturi de frunze uscate. Papagalul Agapornis, femela sau mascul, vă face adesea astfel de „băi”, înfoindu-și penele și scuturându-se. Acest comportament nu este un motiv de îngrijorare, fiind cât se poate de normal.

Înfoierea penelor la Agapornis poate fi un semnal de alarmă dacă este acompaniată de scărpinat frecvent, ceea ce poate indica prezența unor ectoparaziți (paraziți externi) sau dacă pasărea este apatică, nu are poftă de mâncare, ține ochii închiși, respiră rapid și nu își curăță penele.

În ceea ce privește reproducerea, este necesar să amenajați un cuib pentru femelă, fie cumpărând unul gata făcut de la un pet-shop, fie confecționând unul, dintr-o cutie cu capac, căreia îi faceți în lateral o gaură suficient de mare pentru ca pasărea să poată intra cu ușurință înăuntru, dar destul de mică pentru ca aceasta să se simtă protejată la interior. Pentru căptușirea cuibului este suficient să puneți înăuntru iarbă și frunza uscate și să lăsați la îndemână păsărilor paie și crenguțe subțiri, pe care le vor aduna din cușcă și le vor duce în cuib.

Femela ouă o zi da, o zi nu, în perioada de reproducere care, la papagalii Agapornis ținuți în captivitate nu este sezonieră, ca în cazul păsărilor care trăiesc în libertate, în mediul natural. Astfel, o pereche de Agapornis poate fi fertilă tot timpul anului, femela depunând în medie 4-6 ouă în decurs de 8-12 zile, pe care le clocește conștiincios, fără a părăsi cuibul, până când, după 22-24 de zile, ies puii. În perioada de clocire femela este hrănită de mascul, care aduce mâncarea în gușă și o regurgitează pentru ea, acest comportament fiind normal. Când masculul regurgitează mâncare pentru femelă, nu înseamnă că vomită, deci nu există motive de îngrijorare. După ce puii ies din ouă, femela îi hrănește cu mâncarea adusă de mascul pe care o regurgitează la rândul ei, și acest comportament fiind cât se poate de normal. Practic, puii sunt hrăniți cu mâncare regurgitată de două ori. Nu atingeți puii până când aceștia nu se pot hrăni singuri, pentru că există posibilitatea, deloc de neglijat, ca femelă să-i respingă și să nu-i mai hrănească, ceea ce le poate fi fatal.