„Am cumpărat de la o colegă de facultate o pereche de peruși. Din câte mi-a povestit ea mi-a zis că i-a hrănit cu semințe de mei doar… ambii erau foarte vioi când i-am adus acasă până în ziua de ieri când masculul părea foarte somnoros(am crezut că nu e odihnit), nu părea apatic. Chiar mânca și își făcea toaleta zilnică. Moartea lui mă surprins total…
Hrana lor era completă, pot zice (ou fiert, verdeață, fructe, morcovi, rămurele de salcie, mixtură de semințe vitakraft, nisip, apa+vitamine).
Aș dori un răspuns… vă mulțumesc. „
_______________________
Cauzele morții subite la peruși pot ține de hrană, mediu, substanțe cu care vin în contact, boli diverse, stres etc.
O dietă bazată exclusiv pe boabe de mei poate cauza în timp afecțiuni ale ficatului, care pot fi fatale. Este posibil ca perușul mascul să fi suferit de o astfel de afecțiune, caz în care și femela a fost expusă aceluiași risc, din cauza dietei incomplete. Continuați hrănirea cu alimente variate. Dacă femela este mai tânără sau dacă organismul ei este mai rezistent, există șansa ca dietă bazată exclusiv pe mei să o fi afectat în mai mică măsură.
Întrucât masculul a murit și cauza este deocamdată necunoscută și imposibil de elucidat de la distanță (o necropsie ar putea stabili cauza morții perușului, dar probabil că acum este târziu pentru această operațiune), este recomandabil să supravegheați cu atenție femela supraviețuitoare; dacă a fost totuși vorba de o boală contagioasă, soarta femelei ar putea fi asemănătoare dacă nu se intervine rapid și eficient cu tratamentul adecvat. Așadar, înainte de orice, asigurați-vă că femelă nu este bolnavă. O vizită la un medic veterinar care se pricepe la peruși ar fi indicată.
În același timp, asigurați-vă că în mediul și hrana femelei nu există nimic care ar putea fi dăunător.
Curenții de aer sunt periculoși pentru peruși, așadar asigurați-vă că nu ați plasat cușca într-o zonă expusă și că nu există posibilitatea ca temperatura în locația respectivă să varieze brusc. Cușca trebuie plasată într-o zonă neutră a casei, unde să nu existe fluctuații de temperatură, departe de surse de zgomot (radio, TV, boxe), care pot constitui factori de stres pentru peruș. De asemenea, nu puneți colivia în camera de zi, unde primiți oaspeți, și nici în bucătărie, unde gătiți.
Anumite substanțe care nouă nu ne sunt dăunătoare pot fi fatale perușilor. Aburii de la mâncarea gătită pot irita căile respiratorii ale perușilor, în special dacă obișnuiți să ardeți mâncarea sau să preparați carnea la grătar – fumul mâncării arse sau prăjite, dacă este inhalat de către peruș, îi poate produce moartea aproape instantaneu; tigăile din teflon (politetrafluoroetilena), prăjitoarele de pâine, senvișerele precum și fiarele de călcat care au talpa antiaderentă din teflon nu trebuie folosite în preajma perușilor, gazele emanate de materialul încins fiindu-le fatale.
Corpurile de iluminat din metal vopsit, dacă se încing, pot emana gaze toxice în aer, așadar verificați fiecare lampă și abajur din casă.
Evitați să utilizați produse pentru curățat care conțin clor, înălbitori diverși, fenoli sau amoniac. Acestea emană vapori periculoși, care pot produce de la iritație la toxicoze severe și pot provoca moartea perușilor.
Dacă fumați, nu o faceți niciodată în camera în care stă perușul, deoarece fumul de țigară este extrem de iritant și, în timp, pasărea expusă poate dezvolta afecțiuni oculare cronice, iritații ale pielii și probleme respiratorii. Perușii expuși fumului de țigară încep după o perioadă să tușească, să strănută des, fac sinuzită și conjunctivită; în același timp, ei devin mai sensibili la infecții bacteriene, care, netratate la timp, pot fi fatale. Dacă ați fumat până acum în preajmă perușului supraviețuitor, mutați-l într-o cameră unde se fumează și o mare parte din simptomele respiratorii și oculare, dacă există, se vor rezolva în scurt timp de la sine.
Dacă utilizați un așternut igienic care conține particule fine și poate fi înghițit de către peruș, renunțați la el – astfel de materiale nu pot fi eliminate și sedimentează în stomac, cauzând moartea perușului în timp. Să nu dați niciodată perușului avocado; acest fruct este extrem de toxic pentru această specie și ingestia, fie și a unei cantități infime, poate cauza moartea instantanee. Alte alimente total contraindicate sunt fasolea verde, citricele (lămâia, grapefruit), pruna, cartoful, ciocolata, orice produs lactat (nu tolerează lactoza), semințele de măr. Dintre citrice, portocala este permisă. Orice legumă sau fruct trebuie bine spălat sau chiar curățat de coajă înainte de a fi servit perușilor, pentru a va asigura că ați eliminat orice urmă de pesticide.
Este necesar să nu folosiți spray-uri cu aerosoli în preajma perușului, și nici odorizante de cameră. Deodorantele, fixativul, parfumul sunt contraindicate în zona în care stă perușul, întrucât pot fi fatale.
Aerisiți des încăperea în care este plasată cușca; monoxidul de carbon și dioxidul de carbon sunt gaze toxice pentru peruș și pentru om, dar perușul reacționează imediat în prezența lor; verificați instalațiile de gaz din casă și asigurați-vă că nu există scurgeri de gaze.