Otrăvirea cu amoniac a peștilor de acvariu

Dacă peștii din acvariu sunt bine îngrijiți, problemele de sănătate se instalează foarte rar. Însă atunci când peștii se îmbolnăvesc este esențial să aveți câteva informații de bază despre simptomele și măsurile care trebuie luate, în funcție de afecțiune. Tratamentul fiecărei boli este specific respectivei afecțiuni.

Otrăvirea cu amoniac este una dintre cele mai întâlnite cauze ale morții peștilor de acvariu și apare cel mai des la instalarea unui nou acvariu. Peștii se pot otrăvi cu amoniac (NH3) și atunci când au fost adăugați prea mulți în același timp în acvariu, când filtrul de apă nu mai funcționează sau când se produc scimbari bruște ale condițiilor din apă.

Cele mai întâlnite simptome ale otrăvirii cu amoniac sunt:

  • Peștii încearcă să respire la suprafața apei
  • Branhiile sunt roșii sau vinete
  • Peștii sunt letargici
  • Lipsa apetitului
  • Peștii stau pe fundul acvariului
  • Pete roșii pe înotătoare și corp

Otrăvirea cu amoniac se poate produce subit sau pe parcursul a mai multor zile. La început, peștii s-ar putea să vină la suprafața apei pentru a încerca să respire. Branhiile vor deveni roșii sau vinete și vor părea că sângerează. Peștii vor începe să-și piardă apetitul și vor deveni din ce în ce mai letargici. În unele cazuri, pești pot fi observați pe fundul acvariului, stând nemișcați cu aripioarele lipite de corp. Pe măsură ce otrăvirea cu amoniac continuă, țesuturile vor fi afectate și acest lucru va fi semnalat de pete sângerii care apar pe înotătoare și corp. Peștele începe să aibă hemoragii interne și externe și în cele din urmă moare.

Măsuri pe care le puteți lua

  • Scădeți ph-ul apei sub nivelul de 7.0
  • Înlocuiți între 25% și 50% din apă
  • Folosti substanțe care vor neutraliza amoniacul
  • Reduceți hrana peștilor

Dacă nivelul de amoniac depășește 1 ppm (părți per milion), așa cum este indicat de un instrument specific, începeți imediat tratamentul. Scăderea ph-ului apei va fi de mare ajutor pentru starea de sănătate a peștilor. Același efect îl va avea și schimbarea pe jumătate a apei (asigurați-vă că apa pe care o puneți în acvariu are aceeași temperatură ca și cea în care se află peștii). S-ar putea să fie nevoie să schimbați apa de mai multe ori pentru a scădea nivelul amoniacului.

Dacă peștii sunt foarte afectați, folosirea unor substanțe care să neutralizeze amoniacul este recomandată. Hrănirea ar trebui să se facă mai rar pentru a diminua și nivelul de resturi. Nu trebui să adăugați noi pești în acvariu până când nivelul de amoniac și nitriți din apă nu scade la zero.

Având în vedere că toxicitatea amoniacului este legată de ph, testarea nivelurilor atât a amoniacului cât și a ph-ului este esențială. Amoniacul devine din ce în ce mai toxic pe măsură ce ph-ul crește peste nivelul de 7.0. La un nivel de 1ppm sau 1mg/l al amoniacului, peștii au de suferit chiar dacă nu arată simptome foarte evidente. Chiar și niveluri mai mici pot fi fatale dacă peștii sunt expuși pentru mai multe zile la rând. Din acest motiv este esențial să verificați zilnic nivelul de amoniac și să continuați tratamentul până când acest nivel scade la zero. Când cantitatea de amoniac din apă este mare pentru o perioadă mai lungă, peștii pot continua să moară și după ce ați început tratamentul.

Prevenire

  • Populați treptat acvariul cu pești
  • Hrăniți peștii cu cantități mici de mâncare
  • Îndepărtați hrana nemâncată
  • Schimbați regulat apa
  • Testați apa în mod regulat pentru a depista din timp orice problemă

Cheia pentru a evita moartea peștilor din cauza otrăvirii cu amoniac este să nu supra-populați acvariul imediat după ce l-ați achiziționat. Adăugați numai doi sau trei pești până când faceți ciclul acvariului. Un acvariu ce este de abia făcut nu are bacteriile de care are nevoie pentru a avea un ciclu biologic stabil. Chiar și într-un acvariu vechi nu adăugați decât câțiva pești odată. Hrăniți peștii cu cantități mici de mâncare și îndepărtați hrana care nu este consumată în cinci minute. Curățați acvariul săptămânal, având grijă să îndepărtați plantele moarte sau alte resturi. Schimbați parțial apa cel puțin odată pe săptămână, chiar mai des în cazul acvariilor foarte populate. Verificați nivelul amoniacului din apă de cel puțin două ori pe lună pentru a detecta problemele înainte ca acestea să se agraveze. Dacă filtrul de apă se oprește, verificați nivelul amoniacului după 24 de ore pentru a vă asigura că bacteriile din acvariu care elimină deșeurile nu au fost afectate.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain