Originile ogarului englezesc
Greyhound descinde din timpuri preistorice, când omul avea nevoie de un câine rapid pentru a vâna. Mai târziu, arcul și apoi pușca au înlăturat această necesitate, dar greyhound-ul și-a păstrat instinctul de urmăritor, fiind folosit astăzi mai mult la curse.
Are aceeași vechime ca și Ogarul Afgan. Regele David a afirmat că „mișcările ogarului sunt la fel de frumoase ca mișcările unui cal sau ale unei femei”. Morminte egiptene și monumente asiriene ne fac cunoscut faptul că Ogarul cenușiu există de mai bine de 4000 de ani.
Greyhoundul este un urmaș al Ogarului egiptean și al Ogarului arab Sloughi. Și-a făcut apariția în Europa de-abia în Evul Mediu, fiind adus din Țara Sfântă de către regele Ludovic cel Sfânt. În această epocă erau folosiți la vânătoarea de cerbi, lupi, vulpi și iepuri.
Caracteristicile rasei
Dacă pe distanțe mari nu este cel mai tenace, este, totuși, cel mai iute. Forma sa aerodinamică îi permite o viteză și o rezistență remarcabilă. Este un câine inteligent, cu o iuțeală excepțională, de o mare vioiciune, cu o remarcabilă forță de rezistență, perseverent, suplu, curajos, mândru, rezervat. Greyhoundul este foarte blând, afectuos și fidel stăpânului său, când trăiește în intimitatea acestuia.
STANDARD
Aspectul tipic al Greyhoundului se caracterizează printr-o constituție viguroasă, corp proporționat, bine echilibrat, simetric, cu o o musculatură formidabilă, capul și gâtul lung, umerii bine plasați toracele adânc, trunchiul vânjos, șalele arcuite, cu membre viguroase și labe sănătoase și o suplețe a membrelor care subliniază, în mod deosebit, calitățile sale specifice, excepționale.
Capul
Capul este lung, de lățime moderată, craniul este plat, stopul lin, maxilarul bine cizelat. Ochii sunt strălucitori, inteligenți, de culoare închisă. Urechile sunt mici, cu textură fină, așa zise ,,petale de trandafir”. Dinții sunt albi și viguroși, incisivii de sus atingându-i pe cei de jos.
Gâtul este lung și musculos, elegant arcuit, bine inserat în umeri.
Umerii sunt oblici, orientați bine înapoi, musculoși dar fără să fie încărcați, cu marginile superioare bine conturate; sunt lungi și verticali, cu osatura bună. Coatele sunt libere și bine așezate. Chișița este de lungime medie, puțin proeminentă. Coatele, chișița și degetele să nu fie deviate nici în afară, nici înăuntru.
Trunchiul
Toracele este adânc și lat asigurând spațiul necesar inimii și plămânilor. Coastele, profunde, proeminente, sunt orientate înapoi. Abdomenul este mult ridicat în sus. Spatele este mai degrabă lung, lat și pătrat. Șoldurile sunt puternice și ușor arcuite.
Membrele posterioare
Coapsa și gamba sunt late și musculoase, genunchii sunt bine angulati. Trunchiul și membrele posterioare trebuie să fie de proporții ample permițând câinelui, când stă în picioare, să acopere un teren larg. Labele sunt de lungime moderată, solide, cu degete bine strânse, cu pernițe tari.
Coada, lungă, inserată destul în jos, mai groasă la bază, subtiindu-se spre vârf, este purtată în jos, cu vârful ușor curbat.
Blana
Părul este fîn și des, strâns lipit de corp.
Culoarea: negru, alb, roșcat, cenușiu, brun, de culoarea căprioarei, brun-gălbui, vărgat, sau una din aceste culori pe fond alb.
Talia și greutatea
- Talia: Mascul: 71 – 76 cm; femele: 68.5 – 71 cm.
- Greutatea: Masculi 25 – 30 kg, femelă fiind mai mică trebuie să aibă și o greutate mai mică.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM
Foto: pixabay.com