Această afecțiune apare atunci când ochiul (glanda lacrimală) nu poate produce lacrimi; afecțiunea se manifestă prin apariția culorii roșii la nivelul ochiului. Testarea nivelului de lacrimi produs de ochi se face cu ajutorul testului Schirmer – o bucată de hârtie specială este ușor aplicată pe ochi timp de un minut, interval de timp în care aceasta absoarbe lacrimile, valorile sub 15mm/minut sunt anormale.
Cornea, „partea din față” a ochiului este transparentă și clară datorită secrețiilor lacrimale, în momentul în care acestea nu se mai produc, cornea nu mai este clară, moale, și umedă; vasele de sânge și pigmenții se pot observa cu ușurință iar corneea apare ca fiind încețoșată și uscată. Lacrimile sunt compuse din apă și uleiuri secretate de organism, ochii uscați reprezintă o deficiență a nivelului de apă, animalul care are ochii uscați acumulează o cantitate mare de mucus la nivelul ochiului.
Fază acută a KCS se manifestă prin înroșirea pronunțată a ochiului, dureri la nivelul acestuia și secreții. Se poate asocia cu boli virale, traume, intoxicare cu medicamente (antibiotice cel mai des) sau anestezii.
În faza cronică, ochiul are alternativ culoarea roșie și culoare normală. Fără tratament corneea se va pigmenta și ulterior se poate produce orbirea.
Câteodată afecțiunea se rezolvă de la sine, lacrimile apar la fel cum au și dispărut, fără motiv; în faza acută se poate produce acest fenomen. În momentul în care boala devine cronică însă șansele de a se vindeca de la sine scad simțitor, este posibil ca tratamentul medical să fie necesar pe tot parcursul vieții. Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate se poate interveni chirurgical. Intervenția chirurgicală este complicată și constă în prelevarea unei glande salivare și transplantul acesteia în ochi, astfel nivelul de apă și de producere a lacrimilor se menține în limite normale.
Pisica trebuie monitorizată cu ajutorul testului Schirmer. Întreruperea prematură a tratamentului poate duce la înrăutățirea stării de sănătate.
KCS acută adesea prezintă ulcerații ale corneei și trebuie tratată cu antibiotice puternice și înlocuitoare de lacrimi (colir). Și faza acută și cea cronică sunt tratate cu substitute de lacrimi în același timp cu stimularea producției de lacrimi proprii a pisicii. Câteodată în tratament se mai folosesc și steroizi.
Este important ca ochiul să fie curat, fără mucus, acesta trebuie îndepărtat de la nivelul ochiului de câte ori apare. Medicamentele antiinflamatorii sunt folosite pentru a evita iritațiile care adesea produc mâncărimi la nivelul ochiului și pisica se poate răni singură.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM