Nu doar oamenii îmbătrânesc

Și cei mai buni prieteni ai omului ajung la vârsta a treia și, la fel ca și noi, au nevoie de o îngrijire specială pentru a avea o bătrânețe liniștită și fără dureri. Un lucru important de reținut în stabilirea vârstei de la care un câine poate fi considerat bătrân este talia acestuia, pentru că cei de talie mare îmbătrânesc mai repede decât cei mici. Animalele sunt considerate a fi bătrâne în jurul vârstei de 7-8 ani. Într-un ritm mult mai rapid decât la oameni, cățeii se transformă în câini și apoi în “bătrânei” care nu mai fug după băț sau minge ci preferă să stea cuminți la picioarele stăpânului.

Ce e de făcut în aceste momente? În primul rând trebuie să știți că au nevoie de o îngrijire diferită de cea de până acum, dar și de foarte multă atenție și mult mai mult timp din partea dumneavoastră. Un aliat de nădejde va fi medicul veterinar, care vă poate îndruma și da sfaturi atât în ceea ce privește alimentația cât și regimul de mișcare și, în caz de nevoie, medicamentația.

În ceea ce privește alimentația, un câine bătrân nu mai necesită același aport caloric precum cel tânăr. Ideală acum este o alimentație săracă în grăsimi. Trebuie să știți că tot medicul veterinar vă poate recomanda cea mai bună dietă pentru animalul de companie, deoarece cățelușii au nevoie de mai multe calorii decât câinii bătrâni, în timp ce aceștia din urmă au nevoie de mai multe fibre și elemente esențiale, precum proteinele. Și asta pentru că, pe măsură ce înaintează în vârstă câinii se mișcă mai puțin și mai încet, deci nu mai au nevoie de același tip de mâncare ca atunci când erau tineri și foarte activi.

Odată cu înaintarea în vârstă și pierderea mobilității, câinele devine sensibil la frig și la umezeală. Motiv pentru care trebuie acordată o mai mare grijă ca locul unde doarme sau unde cățelul își petrece cea mai mare parte a timpului să fie uscate și călduroase. De asemenea trebuie avut grijă ca animalul să nu fie lăsat în curent, să nu îi fie frig când este scos la plimbare, să nu se ude și să nu stea cu lăbuțe ude, să nu fie plouat sau să fie uscat cât de repede posibil.

Cea mai bună metodă de a fi sigur că prietenul vostru nu suferă este consultarea medicului veterinar pentru realizarea periodică a analizelor, ca să poată fi detectată orice problemă din timp. Aceste teste ar trebui să cuprindă o analiză a urinei, pentru a se asigura că rinichii animalului funcționează corespunzător, o analiză a șezutului, care va fi realizată pentru a se asigura că păstrează în corp o balanță echilibrată a enzimelor, dar și pentru verificarea existenței paraziților interni. Analiza sângelui se face pentru a verifica dacă sângele produce suficiente celule și dacă există anormalități în corp, iar testele EKG și radiografia pieptului sunt pentru ca medicul să se poată asigura că inima funcționează la parametri normali.

Astfel orice neregulă poate fi identificată din timp și se pot lua măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, medicul veterinar sfătuindu-vă ce trebuie făcut, incluzând aici fie o medicație pe termen lung fie o modificare a dietei. E posibil ca aceste măsuri să se transforme în costuri suplimentare pentru întreținerea câinelui, dar și în multă răbdare din partea dumneavoastră. Gândiți-vă că toate acestea pot asigura animalului nu doar o viață mai lungă și și o calitate bună a acesteia.

În ceea ce privește probleme de sănătate care apar în cazul câinilor bătrâni, cele mai dese sunt pierderea apetitului, temperatura sau afecțiuni digestive. Ținând cont că mâncatul este una dintre activitățile preferate ale câinilor, scăderea poftei de mâncare poate fi unul din primele semne că animalul dumneavostră se apropie de bătrânețe. Explicația se datorează faptului că simțul gustului și al mirosului scad, iar mâncarea nu mai este la fel de apetisantă. Înainte de a targe concluzia că pierderea apetitului se datorează înaintării în vârstă, trebuie să vă asigurați că ea nu este cauzată de o problemă de sănătate, deoarece durerile de dinți sau ulcerul pot sta la baza reducerii poftei de mâncare. De asemenea, dacă cățelul ia medicamente, luați în calcul faptul că unele pastile diminuează apetitul.

În cazul în care nu sunt probleme de sănătate care să cauzeze reducerea interesului pentru hrană, sunt câteva metode prin care puteți crește dorința câinelui de a mânca. Una din acestea presupune schimbarea dietei, prin introducerea de noi alimente în meniul câinelui. Începeți prin adăugarea treptată de carne de pui fără sare sau supă de vită și câteva legume ușor gătite în bolul câinelui, deoarece unele animale bătrâne apreciază mai mult hrana lichidă. Trebuie doar să adăugați noile alimente treptat pentru a evita problemele digestive. Puteți de asemenea încălzi mâncarea, astfel încât ea să atragă câinele prin mirosul și gustul mai intense.

Nu uitați însă că, în cazul în care apetitul este pierdut brusc, poate fi vorba despre o afecțiune serioasă, și este necesară consultarea medicului dacă animalul refuză să mănânce o zi întreagă sau mai mult. La fel și dacă apetitul lui descrește treptat și se oprește la un nivel periculos.

Text: Marcella Drăgan
Foto: Public Domain