Dacă v-ați hotărât că e timpul ca pisica dumneavoastră să aibă pui, atunci câteva informații despre perioada de gestație, naștere și perioada de după naștere sigur nu sunt de prisos.
Perioada de gestație la pisici variază de la 57 la 69 de zile, în medie gestația durează cam 9 săptămâni, e mult mai ușor de ținut minte – vă gândiți că la oameni durează 9 luni și la pisici tot 9, dar săptămâni.
Numărul puilor pe care îi va naște variază și el în funcție de vârsta pisicii, de la 1 la 8 pisoi; dacă sunteți foarte curioși și vreți să știți exact cu câți memebri se va înmulți familia dumneavoastră, în a doua jumătate a perioadei de gestație medicul veterinar vă va putea lămuri asupra acestui aspect. Sunt două metode prin care se poate afla numărul viitorilor pui: numărarea lor prin palparea abdomenului sau controlul cu ultrasunete (ecografie).
Perioada de gestație
În prima fază un control de sănătate amănunțit este necesar atât pentru sănătatea pisicii cât și pentru cea a puilor ei.
Pe toată perioada sarcinii, cât și un timp după naștere, dieta femelei va suferi unele modificări; mâncarea va fi mai bogată în proteine, iar apă nu trebuie să lipsească sub nici o formă. Nu-i dați să mănânce doar de 2-3 ori pe zi cantități mari de mâncare, din cauza puilor pe care îi poartă nu va putea să mănânce mult, recurgeți la mese dese constând în cantități mai mici de hrană. Dacă pisica este obișnuită să aibă mereu mâncare la dispoziție, umpleți vasul mai des. Eventual, în cazul în care pisica acceptă, puteți schimba mâncarea obișnuită cu hrană specială pentru pisicuțe gravide, care se găsește în comerț.
Întrucât pisicuța gestantă se mișcă mai greu, pe toată perioda gestației în general și în special în ultimele 3-4 săptămâni de sarcină, este indicat să o țineți în casă pentru a evita eventualele accidente ce-i pot fi fatale ei sau puilor.
Apropierea nașterii
Felul cum se comportă pisica vă va spune multe despre stadiul în care se află sarcina ei; dacă veți fi atenți la felul în care se poartă cu 12-24 de ore înaintea nașterii, semnele că „marele eveniment” se apropie vor fi evidente.
- Căutarea locului în care va naște: o să observați că pisica dumneavoastră va cerceta atent toate dulapurile și locurile mai „ascunse” din casă pentru a-și „găsi cuibul”. Este momentul să amenajați un culcuș, dotat cu pături, cârpe curate sau prosoape moi, într-un loc liniștit din casă;
- Cu câteva zile sau ore înaintea nașterii va deveni mult mai afectuoasă și iubitoare, o să se țină după stăpân oriunde s-ar deplasa acesta;
- Un alt semn că momentul mult așteptat se apropie este starea de somnolență, dormind mai tot timpul, își salvează energia pe care o va consuma în timpul nașterii și după;
- Pierderile de lapte sunt un semn vizibil și foarte sigur că în curând veți avea mai mulți membri în familie (pisica își linge frecvent burtica);
- Temperatura normală a unei pisici este de 37.7 grade Celsius, dacă aceasta scade simțitor pregătiți-vă să deveniți fericiții posesori ai unor pisoi nou născuți.
Nașterea
Prin contracțiile uterului, fătul este împins afară, odată cu el poate fi expulzată și placenta. În cazul în care placenta nu iese în același timp cu fătul nu este nici o problemă, ea poate fi expulzată în următoarele 24 de ore. Atunci când se nasc, puii sunt înveliți într-o pojghiță, „un fel de sac”; îndepărtarea lui în mod natural se va face de către mamă, dacă însă pisica nu face acest lucru îl îndepărtați dumneavoastră, cu atenție, apoi frecați ușor puiul cu un prosop uscat.
Pentru a fi siguri că toți puii au fost născuți numărați placentele, dacă numărul placentelor este mai mic sau mai mare decât cel al puilor, anunțați imediat veterinarul.
Cordonul ombilical este îndepărtat de pisică, tot ea își va stimula puii să respire spălându-i cu limba; imediat după naștere puii vor începe să se hrănească.
Timpul normal între nașterea puilor variază de la 10 minute la 60 de minute, o întârziere mai mare nu este o problemă, până în momentul în care această întârziere depășește 4 ore de așteptare și sunteți sigur că mai sunt încă pui neneascuti; în acest moment chemarea medicului veterinar este prioritară. Este bine să aveți din timp pregătit numărul de telefon pentru urgențe al acestuia și să-l anunțați din vreme pentru a fi siguri că, în cazul unei nașteri cu probleme, va putea interveni.
Pisica și puii ei trebuie examinați în maxim 24 de ore de la naștere, pentru evitarea problemelor post-natale.
Probleme ce pot apărea
- Avortul spontan – poate aprea între a-4a și a-7a săptămână de sarcină ori din cauza malnutriției mamei pe perioada sarcinii ori din cauza unor malformații ale fătului. Din păcate nu se pot face foarte multe pentru a împiedica avortul spontan, controlul medical este absolut necesar pentru a evita rămânerea unor fetuși ce pot duce la infecții puternice sau chiar la moartea pisicii;
- Pui născuți morți – din păcate astfel de evnimente se întâmplă, tot ce puteți face este să-i îndepărtați de mamă pentru ca ea să-și continue procesul nașterii;
- Mastita – mărirea glandelor mamare este absolut normală în cazul unei pisici gestante; un motiv de îngrijorare apare atunci când observați întărituri pe suprafața lor, căldură excesivă, răni etc. în acest caz controlul medicului este necesar;
- Hemoragii postnatale – sângerările postnatale sunt normale, hemoragiile însă, nu; în cazul unor hemoragii chemați urgent medicul sau transportați pisica la clinica la care o duceți în mod obișnuit;
- Scurgerile purulente – un miros neplăcut și scurgeri de lichid galben sau galben-verzui sunt primele semne ale unei infecții apărute la nivelul mamelelor, uterului sau vaginului, controlul medicului veterinar este absolut necesar.
Mai sunt și alte probleme ce pot apărea pe parcursul sarcinii sau după, pentru orice nelămurire sau suspiciune, un control de rutină este cea mai bună metodă de a vă lămuri.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM