naparlirea-la-animale

Năpârlirea la animalele de companie

Soarele devine tot mai arzător și temperaturile din ce în ce mai ridicate. Odată cu trecerea la anotimpurile călduroase, vine și perioada normală de năpârlire a animalului de companie. Însă, dacă avem în vedere câteva aspecte, putem trece cu ușurință peste această etapă. Nu trebuie să avem constant aspiratorul în mână sau să ținem animalul în curte pentru a evita părul din farfurii și de pe haine.

Despre năpârlire

Năpârlirea este un proces fiziologic de înlocuire a părului mort și deteriorat cu un nou strat sănătos, la schimbarea de temperatură dintr-un sezon în altul. Blana din timpul iernii, destinată să țină bine de cald, este formată din păr și subpăr. Așadar, năpârlirea din timpul primăverii poate dura mai mult, iar cantitatea de păr să fie mai mare. Animalele ținute doar în casă nu sunt influențate de ciclicitatea anotimpurilor, lor le cade mai puțin păr, dar constant, pe tot parcursul anului.

Cauze

Ar trebui, de asemenea, identificat dacă pierderea părului provine din cauze normale sau există factori patologici. Se analizează în acest scop aspectul pielii câinelui sau pisicii. Dacă pielea arată obișnuit, este sănătoasă și curată, nu este uscată, descuamată sau crăpată sau cu roșeață, umflături sau pustule, atunci putem fi siguri că are loc procesul normal de năpârlire sezonieră. 

În schimb, dacă se observă roșeață, uscăciune și iritația pielii, bubițe sau alte semne de probleme dermatologice, se recomandă un consult la medicul veterinar. 

Cauzele problemelor de piele ale câinilor și pisicilor pot fi multiple, printre care:

  •   Alergii
  •   Alimentație necorespunzătoare
  •   Paraziți
  •   Tulburări hormonale
  •   Igienă precară
  •   Infecții

În cazul năpârlirii normale sezoniere, câteva obiceiuri practicate zilnic pot ajuta la reducerea părului împrăștiat prin casă.

Soluții

Prin pieptănarea și perierea animalului se elimină cea mai mare cantitate de păr destinată căderii. Asigurați-vă că folosiți o perie adecvată tipului de blană. Pentru cățeii și pisicile cu păr lung se utilizează un pieptene cu dinți rari pentru descâlcire (tăiați nodurile, NU le smulgeți, smulgerea creează disconfort animalului, care va fugi de toaletare dacă o percepe ca pe ceva neplăcut), apoi o perie cu peri lungi, pentru a aduna părul căzut. 

Pentru câinii și pisicile cu blană scurtă evitați periile cu peri lungi, deoarece acestea pot răni pielea animalului.

În cazul câinilor, într-o primă fază a procesului de eliminare a părului căzut din cauza năpârlirii, se recomandă îmbăierea,  pentru a elimina o cantitate mai mare de păr. Folosiți întotdeauna produse de curățare special destinate animalelor, acestea fiind concepute pentru nevoile tipului lor de blană. Repetați doar la nevoie.

Pisicile se toaletează singure, este suficient să le asigurați zilnic un bol mare cu apă și să le administrați în această perioadă hrană special concepută pentru eliminarea ghemurilor de păr. De asemenea, plantați într-un ghiveci “iarba pisicii” sau iarbă obișnuită, care le ajută să înlăture părul ingerat.

O alimentație echilibrată ajută la menținerea sănătății pielii și părului patrupedului. Pe măsură ce înaintează în vârsta, necesitățile  nutritive ale animalelor de companie pot suferi modificări. Este foarte important să adaptați hrana în funcție de nevoile lor. Iar pentru a atenua efectele năpârlirii, se pot administra suplimente cu vitamine și Omega 3.

Bucurați-vă totuși de vremea frumoasă de afară împreună cu prietenul vostru de nădejde și amintiți-vă că năpârlirea este un proces normal care apare semi-anual.

Iar dacă aveți grijă ca pieptănatul să devină o rutină plăcută pentru câine sau pisică, totul devine un bun prilej pentru timp petrecut împreună.

Leave a Reply