Această boală este cauzată de virusul Myxoma, un virus care aparține aceleiași familii ca și virusul ce produce variolă. Este originar din America de Sud unde a produs o pierdere majoră printre iepurii sălbatici; când iepuri provenind din Europa au fost importați în America nici unul nu a rezistat acestui virus, toți cei atinși de el au decedat, imunitatea lor fiind foarte scăzută. La fel s-a întâmplat și în cazul iepurilor importați în Australia. Dintr-un accident, virusul a fost adus și în Europa și numărul iepurilor existenți a scăzut drastic.
Virusul se răspândește atât la iepurii de casă cât și la cei sălbatici, cel mai adesea prin înțepături de muscă sau de țânțar.
Simptome
Primele simptome apăr la 3 zile după ce iepurele a fost infectat, primele semne sunt apariția leziunilor în primul rând în zona genitală și apoi în zona capului, următoarea zonă afectată sunt ochii; infecția cu acest virus duce la orbire.
Apetitul iepurelui rămâne neschimbat până în ultimele zile de viață, din cercetări s-a constatat că abia în ultimele 2 săptămâni de viață iepurele își pierde poftă de mâncare.
Cu timpul, iepurii și-au dezvoltat imunitatea la acest virus, în unele cazuri boala devenind cronică. În faza cronică a bolii apar tumori după 10-15 zile de la infectarea cu virusul. Aceste excrescențe apar la nivelul urechilor, nasului și al labelor, uneori excrescențele se resorb lăsând doar niște urme care dispar și ele cu timpul.
Mortalitatea în formă cronică a Mixomatozei este de 50%, iar media de viață din momentul infectării cu virusul este de 40 de zile. Myxomatoza și Sifilisul la iepuri au aproape aceleași manifestări, dar sifilisul este foarte rar întâlnit în cazul iepurilor.
Tratamentul
Din păcate tratamentul în cazul Myxomatozei este de cele mai multe ori ineficient, oricât de mult ne-am strădui, complicațiile respiratorii sunt inevitabile și iepurele nu mai poate fi salvat, de aceea este mai bine să fie eutanasiat în momentul în care diagnosticul este pus de către medicul veterinar.
În cazul în care boala regresează iepurele are nevoie de îngrijiri atente și permanente și de tratament medicamentos pentru a preveni reapariția bolii.
Împiedicarea răspândirii bolii.
Două lucruri sunt foarte importante pentru a împiedica răspândirea bolii:
- dezinfectarea locului în care iepurele a locuit după ce a fost infectat
- exterminarea muștelor și țânțarilor
Prevenire
Pentru că nu există un tratament propriu zis pentru Myxomatoza ca și pentru alte boli virale, de altfel, vaccinarea este obligatorie. Pentru că există mai multe tipuri de vaccinuri antivirale nu luați de la farmacia veterinară unul la întâmplare ci mergeți la medic pentru a-i administra vaccinul iepurelui dumneavoastră.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM