Metode de administrare a medicamentelor

Administrarea medicamentelor poate fi o problemă, pentru că pisicile sunt capabile să „detecteze” în mâncare și să ocolească abil ceea ce nu le place sau nu miroase „corespunzător”. Așadar, fie că este vorba de banalele vitamine sau de administrarea imperios necesară a medicamentelor care fac parte dintr-un tratament, trebuie să găsim metode fie de a „păcăli” pisica, fie de a o obliga să ia medicamentul respectiv.

În funcție de temperamentul pisicii, veți alege metoda cea mai portivita dintre cele de mai jos, încercând întâi „cu binișorul”.

METODE

1. Amestecul în mâncare – dacă medicamentul este lichid, se amestecă foarte ușor în mâncare; dacă este solid, se sfărâmă și se amestecă. Pot apărea probleme dacă pisica simte că e ceva în neregulă cu mâncarea ei și refuză să mănânce. De asemenea, această metodă prezintă inconvenientul că nu poate fi controlată cantitatea de medicament ingerată, mai ales în cazul în care avem mai multe pisici-situație în care se poate întâmpla ca medicamentul „să nu fie pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește”.

2. Pastila într-o bucățică de carne – se rupe medicamentul în mai multe bucățele mici, dar suficient de mari încât să poată fi introduse fiecare într-o bucățică de carne; se ia câte o bucățică de carne (cubulețe, cca 1 cm3) și se face o gaură cu vârful cuțitului sau cu furculița-în gaura respectivă se introduce fărâma de medicament, și tot așa, până când tot medicamentul este introdus în toate bucățelele de carne, pe care le dăm apoi pisicii. Este însă posibil ca, după 2-3 bucățele, pisica simtă că ceva nu este în regulă și să refuze să mai mănânce.

3. Seringa – această metodă este practică și se utilizează în special în cazul în care avem de administrat medicamente lichide; se dozează medicamentul în seringă și se introduce, puțin câte puțin, în gura pisicii, pe la comisură buzelor, ținându-i-se botul închis și dându-i-se timp să înghită. De asemenea, metoda poate fi utilizată și pentru administrarea pastilelor, care se pisează în prealabil și praful obținut se amestecă cu lapte, iaurt sau apă. Atenție, pisica se va zbate și va protesta! De asemenea, dacă introduceți în gura pisicii prea mult lichid odată, se poate îneca sau poate să nu reușească să-l înghită, caz în care lichidul în plus se va scurge afară din gura pisicii. De aceea încercați să introduceți cât mai puțin lichid și să așteptați ca pisica să înghită.

4. Pastila „pe gât” – chiar dacă pare o metodă brutală, este totuși cea mai eficientă și mai puțin traumatizantă pentru pisică-se ia pastila care trebuie administrată (dacă vi se pare prea mare este bine s-o rupeți în două) se apasă ușor cu o mână botul pisicii într-o parte și în cealaltă a maxilarului, până când pisica este forțată să deschidă gura și se introduce cu cealaltă pastila cât mai adânc, la baza limbii. Apoi se închide repede botul pisicii și se freacă ușor pe gât, ca să înghită mai ușor. Din păcate, această metodă nu funcționează și pentru medicamentele lichide.

Foto: Public Domain

Leave a Reply