Lupii

Lupii

Lupii sunt una din puținele specii de animale care se găsesc pe tot cuprinsul globului, lupii care trăiesc în România fac parte din categoria Lupilor Europeni.

Lupii trăiesc în haite, bine organizate, conduse de un mascul – liderul alpha.

Fiecare haită trăiește pe un teritoriu bine determinat dar, pentru a vâna, adesea parcurg distanțe foarte lungi în căutarea prăzii. Pot ucide animale de până la 10 ori mai mari ca greutate și dimensiune decât ei, sunt carnivori prin definiție și animale foarte puternice; căprioarele și elanii (în regiunile unde aceștia trăiesc) sunt hrana lor favorită. Lupii Europeni mănâncă și animale mult mai mici decât ei, cum ar fi șoarecii sau șobolanii; din cauza scăderii numărului animalelor sălbatice au început să vâneze animale domestice aflate în apropierea pădurilor – cai, bovine, chiar și câini.

Perioada de împerechere la lupi are loc în primele luni ale anului, ianuarie-martie, perioada de gestație durează 7 săptămâni; puii sunt născuți vii, într-un culcuș special amenajat, ferit de ochii celorlalte animale de pradă aflate în pădure. Responsabil cu hrana puilor și a mamei este șeful haitei (liderul alpha) care, în această perioadă, vânează singur; prada este adusă la cuib de către tatăl lup ori întreagă, târâș, ori ruptă în bucăți mici, în propriul stomac – pentru a putea transporta în siguranță hrana către pui, lupul o înghite și apoi o regurgitează, semidigerată, la sosirea în cuib.

La fel ca marea majoritate a animalelor sălbatice, o dată cu dezvoltarea economică a globului, și lupii au fost afectați; puține țări din Europa mai posedă un număr mare de lupi sălbatici și aceștia pot fi întâlniți doar în regiunile muntoase, departe de civilizație și de puștile braconierilor. La nivel mondial sunt puține organizații care luptă pentru salvarea speciei, eforturile depuse în acest sens în general se fac la nivel local.

Odată cu scăderea numărului de animale sălbatice care în mod natural constituie hrana lupilor și odată cu apariția obiceiurilor de a vâna animale domestice, a apărut un nou fenomen – lupii care se împerechează cu câinii aflați în fermele sau gospodăriile pe care ei le pradă; puii acestora nu prea pot fi deosebiți de câini. Pericolul îl reprezintă instinctele lor împrumutate de la lupi, pot fi periculoși atât pentru oameni cât și pentru animale, chiar dacă sunt crescuți de către om.

În țările Europene există legi care interzic vânarea lupilor, doar dacă aceștia atacă fermele aflate la marinea pădurilor legea nu interzice omorârea lor; pentru a evita diminuarea numărului și așa scăzut al acestor animale organizațiile care protejează lupii preferă să despăgubească fermierii pentru animalele pierdute și să salveze astfel lupii.

Cu toate ca legile în această privință sunt drastice, braconajul este încă o problemă mai ales că blana lupului este o blană valoroasă și dorită de multe persoane pentru uzul lor propriu iar de altele pentru a beneficia de o sursă de venit.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM