Pisica dumneavoastră cu siguranță nu vorbește nici în română, nici în altă limbă de circulație internațională dar, limbajul non-verbal al pisicii poate fi mai expresiv decât cel verbal. Ce vrea să ne spună pisica prin mișcări și atitudine?
Coada
Coada este cu siguranță unul din cei mai buni indicatori ai stărilor prin care trece pisica. Când coada pisicii este ridicată și zburlită toată, este clar că îi este frică de ceva și este gata să atace-asta se întâmplă cel mai des când e în fața unui câine sau când se află într-o situație pe care o consideră periculoasă-coada înfoiată o face să pară mai mare și deci, mai periculoasă.
Când își ține coada ridicată, fără a fi înfoiată și o mișcă dintr-o parte în altă, ori își marchează teritoriul, ori vrea să se alinte și să vă arate că este o pisică iubitoare.
Dacă pisica își ține coada ridicată dar fixă, imobilă, atunci e semn că cercetează zona-pisicile mame fac acest gest când controlează perimetrul în care se află puii; dacă coada este curbată, fiți siguri că a găsit ceva foarte interesant și este total absobita de descoperirea ei.
Când își ține coada zburlită între picioare e foarte speriată și tot ce ar vrea e să se ascundă.
O pisică nervoasă sau aflată într-o situație care nu-i convine își va mișca coada ritmic; în cazul în care este foarte sâcâită, își va mișca coada în zvâcnituri scurte pe verticală, alternate cu mișcări rapide pe orizontală. Este un semn că trebuie lăsată în pace.
În perioadele de împerechere pisica transmite semnale și cu ajutorul cozii; atunci când își ține coada într-o parte, într-o poziție anatomic imposibilă în perioadele de repaus sexual, transmite o invitație motanului, în semn că e gata să se împerecheze. Această postură specială a cozii este asociată și cu o poziție specifică a corpului – pisica stă aproape pe burtă, cu spatele curbat.
Urechile
Urechile folosesc și ele ca emițătoare de mesaje; atunci când pisica este liniștită, urechile sunt relaxate, puțin aduse spre spate și spre exterior; în schimb, când sunt ridicate și ciulite este foarte atentă la tot ce se petrece, ascultă ceva interesant sau tocmai a auzit un zgomot.
O altă poziție a urechilor, care semnifică teamă sau intrarea în ”modul aparare”, este aceea în care urechile sunt date pe spate și lipite de cap – această postură este adoptată de pisică instinctiv, pentru a-și apăra urechile în caz de atac. Poziția corpului asociată cu această postură a urechilor este și ea ușor de recunoscut – o pisică speriată, pregătită să dea înapoi ”de urgență” sau să atace, stă cu spinarea curbată și corpul poziționat în diagonală față de adversar.
Atunci când așteaptă un contact fizic iminent dar plăcut, o mângâiere, de exemplu, pisica își culcă ușor urechile pe spate, fără a le lipi însă de cap; de asemenea, își ”ondulează” coada.
Lăbuțele
Când pisica este relaxată, gheruțele sunt în teci; dacă o mângâiați și începe să-și scoată gheruțele alternativ, când de la o lăbuță, când de la cealaltă, ca și cum ar ”frământa”, este un semn clar că se simte foarte-foarte bine.
Când pisica își scoate gheruțele în timpul jocului, este semn că ia joacă un pic mi în serios decât de obicei. Cu toate acestea, în timpul jocului, pisica își va retrage gheruțele în teci în cazul în care va atinge și nu vă va zgâria decât din greșeală.
Linsul
Când pisica se linge după masă este semn că este sătulă, relaxată și mulțumită.
Dacă vedeți o pisică oprindu-se dintr-o activitate oarecare pentru a se linge (și aveți certitudinea că nu o face pentru a scăpa de o eventuală mâncărime) este semn că evaluează o situație și caută o soluție sau un răspuns; pisica se linge atunci când nu știe exact ce să facă într-o anumită situație pentru a ”câștiga timp”, exact cum fumătorii își aprind o țigară.
Blana
O pisică liniștită are blana culcată de-a lungul corpului.
Când pisicii îi este frig, blana ei va fi zburlită și poziția adoptată va fi ghemuită.
Dacă pisica are spinarea curbată și părul zbârlit într-o linie pornind de la baza gâtului până la baza cozii, este semn că se pregătește să atace – această postură este adoptată de pisicile care se întâlnesc cu câini sau alte animale care le sperie sau de pisicile care au pui și sesizează o situație care i-ar putea pune pe aceștia în pericol.
Sunetele
Spre deosebire de câini, care pot produce doar 10 sunete diferite, pisicile pot produce până la 100 de astfel de sunete, fiecare exprimând altceva.
Un ”dicționar” al sunetelor produse de pisică nu există dar, ca și în cazul copiilor foarte mici, ale căror sunete sau gângureli le înțelegem după un timp petrecut împreună, petrecând un timp cu pisica veți învăța să înțelegeți ce își dorește pisica după sunetele pe care le produce.
O pisică mulțumită și relaxată va toarce; de asemenea, puii torc când sug sau când îi linge pisica-mamă.
Există și reversul, o pisică rănită foarte grav sau pe care o doare ceva, va toarce pentru a se liniști.
O pisică flămândă sau pur și simplu cerșetoare, va cere cu insistență mâncare prin mieunaturi prelungi, cu cât e foamea sau poftă mai mare, cu atât mieunăturile sunt mai prelungi și mai ”sfâșietoare”.
Ca formă de salut pentru stăpânul iubit, pisica va întrebuința o gamă variată de mârâituri ”dulci”, ca un gângurit. Aceste mârâituri ”dulci” pot fi emise de către pisică și atunci când cere sau se așteaptă să fie mângâiată, sau când stăpânul vorbește cu ea.
Aceste mârâituri ”dulci”, mult intensificate, vor fi folosite de pisica în călduri pentru a-și atrage un eventual partener. Unele pisici în călduri, tăcute în general, își pot surprinde stăpânii emițând sunete puternice, guturale, specifice.
O pisică speriată de care vă apropiați depășind ”limita” de toleranță va folosi un sunet specific (că un fel de ”chhhht”), prin care avertizează că limita de apropiere a fost încălcată și că, în cazul în care potențialul agresor nu se îndepărtează, va trece la represalii.
Pisicile știu să și mârâie amenințător, mai ales dacă se pregătesc să atace, pentru a-și intimida adversarul – poziția corporală asociată cu acest sunet este spinarea curbată, blana și coada zbârlite și urechile date pe spate.
Corpul
Întreg corpul pisicii este un ”mecanism” de vorbire; când pisica are totală încredere în dumneavoastră, o veți vedea că se va rostogoli și își va expune burtica, partea ei cea mai vulnerabilă, pentru a fi mângâiată.
Când pisica este atentă dar relaxată, va sta ghemuită pe toate patru lăbuțele, cu coada în prelungirea corpului; dacă este mai puțin relaxată, își va strânge coada pe lângă corp și va sta în șezut, cu lăbuțele din spate sub ea și lăbuțele din față întinse.
Când pisica este în stare de alertă, stă în picioare, într-o poziție intermediară, cu coada semi-ridicată, gata să-și adapteze poziția corpului în funcție de situație.
Când pisica este complet relaxată, va sta întinsă pe o parte sau cu picioarele din spate așezate pe o parte, sprijinindu-se pe ”coatele” lăbuțelor din față. Când doarme, și în casă este mai răcoare, pisica preferă poziția ”colac”; dacă lumina este prea puternică, veți observa că își ascunde capul sub lăbuțe.
Când vrea să se apropie de ceva nou și interesant, de care încă nu știe dacă să-i fie sau nu teamă, pisica are capul ridicat, labele din față bine întinse, ca și cum ar sta ”pe vârfuri”, urechile îndreptate înspre înainte, nasul și mustățile îi freamată iar trenul posterior este încordat și mai jos decât restul corpului. Coada se va mișca ușor din vârf.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM