Interviu – Alex Elian, crescător Ragdoll, membru Asociația Felină Sofisticat – Despre expoziții Feline

Alex Elian este crescător de pisici din rasele Ragdoll și Cornish Rex și membru fondator al Asociației Feline Sofisticat. Împreună cu soția sa, Beverly Elian, care este președintă A.F. Sofisticat, se ocupă constant și atent de promovarea raselor feline în România. Anual, A.F. Sofisticat organizează, sub egida Fife (Federația Internațională Felină) două expoziții de profil, unde iubitorii de pisici pot veni să vadă exemplare superbe, să discute cu crescătorii și să afle mai mult despre rasă lor preferata.

În 2008, prima expoziție A.F. Sofistcat a acestui an va avea loc pe 12 și 13 aprilie în București, la Sala Palatului, între orele 10:00 și 16:00.

Animalutze.COM: Deja a devenit o tradiție ca Sofisticat să organizeze două expoziții pe an, primăvara și toamna. De ce două expoziții pe an și de ce primăvara și toamna?

Alex Elian: Expozițiile produc bucurie atât expozanților cât și spectatorilor. Expozițiile trebuie organizate în interior, într-o sală încăpătoare. Pentru noi, Sala Palatului a fost o gazdă ideală. Totuși, sistemele de încălzire și respectiv răcire nu permit organizarea expozițiilor iarna sau respectiv vara. Deci… le organizăm primăvara și toamna.

Animalutze.COM: Expoziția Felină de Primăvară, organizată de A.F. Sofisticat, va avea loc în acest an pe 12 și 13 aprilie, în locația deja consacrată pentru acest eveniment-Sala Palatului. Ce va aduce nou această expoziție, față de cele anterioare?

Alex Elian: Vom prezenta PRIMELE două exemplare de pisici Devon Rex în România.

Animalutze.COM: Atât expozițiile canine, cât și cele feline sunt, în opinia publicului iubitor de animale, manifestări mai mult sau mai puțin exclusiviste. Este aceasta percepție reală, sau nu? Cum intenționează Sofisticat sa atragă cât mai mulți iubitori de pisici în lumea fascinantă a expozițiilor feline?

Alex Elian: Expozițiile feline (și canine) sunt expresia de performanță a unui hobby, acela al creșterii unor animale de companie sănătoase, de rasă, cât se poate de apropriate de standardul rasei în termeni de aspect și temperament.

Spre deosebire însă de expozițiile canine, pisicile fără pedigree sunt binevenite de a concura în clasa lor pentru cupe și medalii.

Deasemenea, ca de obicei, expoziția va fi susținută și de o gamă largă de importatori și distribuitori de mâncare, accesorii și servicii pentru pisici.Acestea vor fi disponibile în cadrul expoziției la standuri.

Animalutze.COM: Care este scopul expozițiilor feline, în general?

Alex Elian: Scopul expozițiilor feline este pe de o parte de a populariza publicului diversele rase de pisici și a permite publicului să le vadă și să discute cu expozanții asupra avantajelor de a deține o pisică dintr-o rasă sau altă.

Pe de altă parte, expoziția este un concurs, unde arbitrii aleg cele mai frumoase pisici dintre cele expuse, și prezintă publicului rațiunile alegerii lor.

Animalutze.COM: Care sunt condițiile generale de înscriere și participare?

Alex Elian: Se completează un formular de înscriere și se achită o taxă de participare. Toate pisicile trebuie să fie curate, clinic sănătoase, cu toate vaccinările la zi.

Pisicile de rasă trebuie să aibă pedigree.

Animalutze.COM: Pot participa și pisici fără pedigree?

Alex Elian: Da, pisicile fără pedigree pot participa, cu respectarea condițiilor de mai sus.

Animalutze.COM: Nu toate pisicile sunt de rasă însă aspectul lor fizic poate fi similar cu cel al unor rase cunoscute; de foarte multe ori, stăpânii le consideră ca aparținând de rasele respective-pot aceste pisici sa participe la o expoziție felină? Și dacă da, în ce condiții?

Alex Elian: Pisicile de rasă sunt pisicile cu pedigree. Pisicile fără pedigree pot participa la categoria de pisici de casă.

Animalutze.COM: Recomandarea crescătorilor pentru persoanele care doresc să adopte o pisică de rasă este să aleagă un exemplar cu pedigree-care sunt avantajele oferite de pedigree viitorului proprietar și pisicii acestuia?

Alex Elian: Pedigreeul oferă cunoașterea liniilor din care provine pisica respectivă, respectiv o garanție de tipicitate în ceea ce privește aspectul și temperamentul. O pisică de rasă de la un crescător de bună calitate oferă deasemenea garanții de sănătate, atât prezente cât și viitoare, în cazul posibilelor defecte genetice ce nu se pot observa.

Animalutze.COM: Internetul și ziarele au zilnic anunțuri noi în care se oferă spre vânzare pisici, ca aparținând de diverse rase. Cum poate un viitor posesor de pisică să se ferească de ofertele de pisoi prezentați ca fiind de rasă, dar fără pedigree?

Alex Elian: Federația noastră (Felis România) și asociațiile membre, recomandă numai achiziționarea de pisici cu pedigree, de la crescători înregistrați, cu bună reputație. Pisicile prezentate ca fiind de rasă, dar fără pedigree sunt pisici care pot avea anumite similitudini cu rasa respectivă dar, în absența unui pedigree, nu sunt de rasă. Deasemenea, cumpărarea de la intermediari oferă în general mari lacune în ceea ce privește garanțiile de sănătate ale puilor.

Animalutze.COM: Persoanele care doresc sa cumpere un pisoi de rasă cred că pisicile cu pedigree sunt mult mai scumpe. Cât de mult diferă, de fapt, prețul unei pisici cu pedigree, de prețul uneia fără?

Alex Elian: O pisică cu pedigree de la un crescător responsabil, are un preț ce începe de la 350-450 de euro,în funcție de rasă și de posibilele aptitudini de expoziție și/sau reproducție. Prețurile pot depăși 1000 de euro pentru pisici de calitate expoziție/reproducere deosebite.

Animalutze.COM: Ce oferă crescătorii, în afară de pedigree, pentru această diferență de preț? (ajutor, consultanță, garanții etc.)

Alex Elian: Un crescător responsabil oferă întotdeauna atât garanții de sănătate cât și îndrumare în privința tuturor aspectelor ce țin de rasa respectivă: îngrijire, alimentație, particularități medicale, etc.

Leave a Reply