Îngrijirea săptămânală a dinților

Nu numai urechile necesită îngrijire și atenție săptămânală! O dantură sănătoasă este extrem de importantă, chiar vitală, pentru câine. În timp ce câinii hrăniți cu mâncare uscată necesită doar o verificare a stării gingiilor și a dinților, câinii a căror hrană nu are proprietăți „abrazive” (de exemplu, mâncarea gătită în casă) necesită periaj regulat.

Câinii nu fac carii, în schimb problemele care apar sunt inflamațiile gingiei datorită depunerilor de tartru. Aceste inflamații pot degenera în abcese dentare (acumulări de pungi de puroi la bază dintelui și sub el), care slăbesc rădăcina dintelui și care pot fi tratate chirurgical, doar de către medic. În cazurile grave, unica soluție este extracția.

De asemenea, depunerile de tartru sunt una din cauzele principale ale mirosului neplăcut pe care îl exhală gura câinelui, pe lângă faptul că asigură un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. În cazul în care tartrul este deja depus, detartrajul va fi efectuat cu regularitate de către medicul veterinar.

Periajul danturii este foarte neplăcut pentru câine, mai ales dacă are gingiile sensibile sau inflamate. Pentru ca experiența să fie cât mai puțin traumatizantă, ai la îndemână o alternativă la periaj, și anume curățarea manuală a danturii. Ai nevoie de comprese sterile (pe care le găsești la orice farmacie) și apă călduță cu puțină sare (soluția pe care o obții prin amestecarea unei lingurițe de sare cu 500 ml de apă este similară cu serul fiziologic, deci neiritantă și compatibilă cu țesutul sensibil al gingiilor câinelui). Pentru curățarea propriu-zisă a dinților, îți vei înfășura câteva comprese înmuiate în soluția de sare în jurul degetului arătător (dacă ai unghii lungi, folosește mai multe comprese) și vei curăța astfel dinții câinelui.

În cazul în care gingiile câinelui sunt sănătoase, poți utiliza o periuță specială de dinți cu peri moi. Atenție! Nu utiliza pastă de dinți pentru uz uman! Câinele o înghite și este iritantă pentru aparatul digestiv! De asemenea, suntem sceptici și în ceea ce privește bicarbonatul de sodiu, utilizat în acest scop până acum câțiva ani. Se recomandă utilizarea unei paste de dinți specială pentru câini, care se găsește la noi în țară numai la unele pet-shop-uri și cabinete veterinare. În cazul în care nu poți achiziționa un astfel de produs, poți peria pur și simplu dinții câinelui cu o periuță obișnuită, umezită în apă călduță cu puțină sare (soluția hidro-salină descrisă mai sus).

În timpul periajului, vom acorda o atenție specială caninilor și măselelor, deoarece aceștia sunt mai predispuși formărilor de placă bacteriană și tartru. Se vor îndepărta resturile de mâncare sau păr rămase între dinți și se va peria cu atenție în special baza dinților, de jos în sus și dinspre interior către exterior. În final se poate clăti gura câinelui cu o soluție foarte diluata de apa oxigenată, care va antrena particulele mici care au „scăpat” periajului.

Unii câini, în funcție de starea gingiilor și a dinților, pot să necesite o toaletare zilnică a danturii, mai ales câinii bătrâni. Atenție! La câinii bătrâni în special, gingiile exagerat de sensibile, infectate și inflamate pot fi indiciul unor afecțiuni ale rinichilor sau ale inimii.