După orice intervenție chirurgicală, oricât de simplă sau de complicată a fost procedura orice pacient are nevoie de o perioadă de convalescență și de îngrijiri sepeciale. Anestezicul folosit în mod normal are nevoie de o perioadă cuprinsă între 1 oră și o zi pentru a fi eliminat din organism.
Fiecare pisică reacționează altfel după o intervenție chirurgicală în funcție de tipul de intervenție suferit, sex, vârsta, alte boli de care suferă sau a suferit etc. Pentru a ști exact la ce să vă așteptați când luați pisica acasă stați de vorbă cu medicul, el vă va prescrie tratamentul postoperator, metodele de îngrijire și vă va avertiza asupra eventualelor reacții adverse.
Orice pisică care a suferit o incizie va trebui să stea în casă pentru minim 7-10 zile, această perioadă este necesară chiar dacă există, sau nu, cusături externe.
Atunci când pisica este sub efectul anesteziei temperatura corpului scade din cauză efectului anestezicului asupra inimii și a mușchilor; chiar dacă odată cu eliminarea anestezicului temperatura revine la normal o sursă externă de căldură este oricând folositoare; sursa însă nu trebuie să fie îndreptată direct asupra pisicii sau să fie pusă foarte aproape de ea, îi poate provoca arsuri.
Pentru că anestezia poate provoca greață și amețeli și pentru că stomacul pisicii a fost gol pentru o perioadă de timp, hrăniți pisica cu porții mici de mâncare și aveți grijă să fie hidratată.
Stări care trebuie monitorizate odată ce pisica a fost adusă acasă
- Anorexie sau lipsa apetitului: în mod normal, după orice operație apetitul este destul de scăzut. După 24 de ore de la operație necesarul de mâncare ar trebui să fie egal cu cel dinaintea operației, dacă pisica refuză să mănânce sau ignoră mâncarea este primul semn că o problemă a intervenit și trebuie consultat medicul.
- Tusea: gazele existente în anestezic ajung în plămâni printr-un tub aflat între coardele vocale și trahee; acestea pot provoca iritații minore și tuse. Dacă tusea durează însă mai mult de 48 de ore este bine să efectuați un control de specialitate.
- Depresia: după orice intervenție pisica va fi mai liniștită și mai somnoroasă ca de obicei, anestezicul neeliminat și durerile postoperatorii contribuie la această stare. În mod normal starea de somnolență sau depresie dispare progresiv, efectele sunt vizibile în puțin timp de la operație. Dacă starea de depresie sau somnolență nu pare să se îmbunătățească sau regresează consultați medicul.
- Diareea: este o urmare des întâlnită în cazurile postoperatorii; diareea este rezultatul mai multor factori ca: trecerea bruscă de la perioadă fără mâncare la cea în care poate să mănânce, stressul, antibioticele administrate. Diareea apărută în urma acțiunii factorilor descriși mai sus dispare de la sine în 2-3 zile, dacă însă procesul mai continuă mai mult de 36-48 de ore atunci cauza este alta și pentru a fi rezolvată problema este necesară intervenția unui specialist.
- Febra: este o urmare normală în cazul oricărei intervenții oricât de ușoară a fost în condițiile în care temperatura corpului nu crește cu mai mult de 2 grade față de cea normală. Atunci când temperatura este deasupra limitei de 2 grade față de cea normală și persistă mai mult de 48 de ore necesită tratament.
- Hemoragii și sângerări: o picătură două de sânge care se colectează de-a lungul inciziei nu reprezintă o problemă, este un fenomen normal. Sângerările și hemoragiile apar mai ales atunci când pisica încearcă să se miște, dacă cantitățile sunt infime nu reprezintă un factor de risc. Însî dacă cantitatea de sânge pierdut este vizibil mai mare decât ar fi normal sau sângerarea continuă o perioadă de timp mare atunci intervenția medicului este absolut necesară.
Alți factori de care trebuie să țineți seama după o intervenție chirurgicală
- miros nepalcut a zonei în care se află incizia,
- țesut purulent,
- inflamarea zonei,
- încălzirea zonei afectate.
Toate aceste efecte postoperatorii sunt normale, atâta timp cât acțiunea este moderată și durează o perioadă scurtă de timp, orice efect care durează mai mult de 48 de ore reprezintă un pericol pentru pisică și necesită intervente de specialitate.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM