Îngrijirea este foarte importantă când vorbim de bunăstarea animalului de casă. Animalele de mici dimensiuni, precum hamsterul, trebuie să se obișnuiască să fie ținute în mână și îngrijite, de la o vârstă fragedă. Indicat este să începeți cu reprize scurte de îngrijire și să le măriți durata treptat, până când animalul va sta liniștit atunci când îl periați. Aceasta este o ocazie bună de a verifica și dacă micuțul are diverse probleme ale pielii, ca umflături sau iritații. De asemenea, puteți inspecta și ochii, urechile, gura, nasul, lăbuțele și unghiile animalului atunci când acesta va sta liniștit în mâinile dumneavoastră.
Trebuie să vă asigurați că nu provocați animăluțului disconfort atunci când îi controlați dinții sau unghiile pentru mai mult timp. Dacă dinții patrupedului sunt prea mari atunci acesta nu va mai putea mânca și va deveni înfometat. Cea mai bună variantă, în cazul companionilor de mici dimensiuni, ar fi o vizită la doctorul veterinar pentru tăierea dinților și a unghiilor. Față de alte animale de mici dimensiuni, ca iepurii sau porcușorii de Guinea, hamsterii nu au nevoie să le fie tăiate unghiile în mod regulat. Majoritatea hamsterilor își rod unghiile pentru a le ține scurte. Chiar dacă unghiile hamsterului pot fi destul de ascuțite, acesta nu va poate zgâria dacă îl țineți cum trebuie în mână. Totuși, unghiile acestui animăluț se pot înțepeni în podeaua unei cuști de sârmă sau într-un covor, așa că încercați să depistați când unghiile devin prea lungi.
Hamsterii se spală singuri, la fel ca pisicile. Își vor linge picioarele și lăbuțele și își vor verifica blană. Nu este deloc nevoie să facem baie acestor rozătoare. De fapt, nu există niște cerințe speciale pentru îngrijirea acestor patrupede. Rasele cu păr lung, în schimb, vor avea nevoie câteodată să le fie îndepărtate mici impurități din blană. Pentru această sarcină puteți folosi o periuța de dinți moale.
Unele varietăți de hamster preferă băile de nisip. Pe piață se găsește un nisip special pentru aceste animale, la fel de bun și pentru chinchilla (nu folosiți nisip normal și cu atât mai puțin din cel luat din curte sau din preajmă vreunei construcții, pentru că poate afecta sănătatea animalului). Hamsterii se vor învârti prin acest nisip pentru a îndepărta orice mizerie din blană. Folosiți un vas destul de mare pentru ca hamsterul să aibă loc să se miște iar nivelul nisipului trebuie să fie de aproximativ 1.3 cm. Dacă vasul nu este destul de înalt (cam 5 cm) atunci o mare parte din nisip se vă împrăștia în jur. Lăsați animăluțul să se „scalde” cât dorește, o dată pe săptămână, și înlocuiți nisipul după două sau trei folosiri.
Hamsterul are grijă de propriile urechi destul de eficient însă există semne care ar putea indica o afecțiune și nevoia ca dumneavoastră să luați măsuri. Dacă observați că animăluțul se scărpina excesiv în zona urechilor sau acestea sunt roșii și inflamate trebuie să mergeți cu hamsterul la doctorul veterinar.
Un animal mic care este bătrân sau supraponderal nu mai reușește să se îngrijească singur cum trebuie. Totuși, îi place să fie curat, așa că încercați să stabiliți o rutină a îngrijirii și respectați-o toată viața animăluțului.
Mihail Grigore
Foto: public domain