Infecții ale urechilor la pisică

Infecțiile apărute la nivelul canalului extern al urechii sunt infecții care apar mai des în cazul câinilor decât în cel al pisicilor, acest tip de infecție se numetse otită externă și apare mai des la pisicile Persane, ele fiind mai predispuse la această afecțiune decât celelalte rase de pisici.

Primele semne că pisica are o infecție la nivelul urechii se pot observa cu ochiul liber din comportamentul pisicii. Pentru că infecțiile creează o stare de discomfort pisica va încerca să-și îndepărteze sursa de discomfort prin scărpinat, adesea urechea devine roșie, se inflamează și emană un miros neplăcut. Un semn evident o reprezintă descărcările de puroi.

Unele din aceste simptome apar și atunci când este vorba de infecții cu viermi la pisoi, dar o pisică adultă care prezintă aceste simptome sigur are altă afecțiune.

Deoarece există mai multe tipuri de bacterii care cauzează infecții ale urechii medicația trebuie să fie adecvată tipului de bacterie care afectează urechea, deci controlul medicului veterinar este foarte important, mai ales că unele medicamente administrare „după ureche” pot duce la pierderea auzului.

Deoarece pisicile sunt mai rezistente în ceea ce privește infecțiile la nivelul urechii față de câini, cauza otitei externe poate fi alta decât o bacterie. De aceea, în cazul în care medicul constată că nu bacteriile sunt de vină pentru infecție, trebuie făcute teste pentru verificarea sistemului imunitar, pisicile cu infecții ale urechii care nu pot fi explicate ar trebui testate pentru două tipuri de viruși: leucemie și virusul imunodeficitar ( numit și Felin AIDS). Pentru aceste teste nu este nevoie decât de o mică mostră de sânge. Pisicile care suferă de diabet pot avea și ele probleme cu infecțiile de la nivelul urechii.

În cazul pisicilor, aproape toate infecțiile de la nivelul urechii pot fi tratate dacă sunt depistate la timp și dacă tratamentul este aplicat așa cum trebuie.

În cazul în care observați că s-a închis aproape de tot canalul urechii înseamnă că infecția nu a fost tratată și a devenit cronică, în unele cazuri problema se poate remedia cu ajutorul medicamentelor, în alte cazuri, în funcție de cât de gravă este afecțiunea se recomanda intervenție chirurgicală.

Având în vedere că tratamentul medicamentos se aplică de către stăpân la indicația medicului veterinar în cele mai multe cazuri, trebuie să cereți informații despre cum se administrează fiecare medicament în parte, fie ele extern sau intern. Pentru soluțiile și unguentele care se aplică local aveți grijă să nu trageți sau să strângeți urechea prea tare, țesutul este deja afectat și îi veți produce pisicii durere, sau chiar răni; de asemenea unguentele trebuiesc aplicate la adâncimea corectă, dacă din grijă de a nu răni pisica le veți aplică la suprafața efectul nu va fi cel așteptat. Când aplicați medicamentele pentru uz extern țineți capul pisicii într-o parte și culcat pentru că medicamentul să poată coborî pe canalul urechii până la locul afectat. După ce ați terminat de aplicat tratamentul ștergeți soluțiile rămase la suprafață cu un tampon de vată.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply