History was written on the back of the horse – Istoria s-a scris pe spatele cailor, așa am putea traduce o inscripție din parcul “The Horse Park” din Kentucy; orice persoana care cunoaște impactul cailor asupra dezvoltării civilizației susține acestă afirmație – dacă aruncăm o privire asupra modului în care s-a dezvoltat civilizația, observăm cu ușurință o diferență între popoarele care creșteau cai și-i foloseau la munca sau ca mijloc de locomoție și popoarele care au descoperit avantajele creșterii și folosirii cailor mai târziu.
Un exemplu elocvent ar fi acela al populațiilor din emisfera vestica, care nu au beneficiat de avantajele cailor o perioada îndelungată de timp – una din consecințe a fost aceea că aceste populații nu au putut călători, nu au putut face comerț pe teritorii îndepărtate și astfel s-a încetinit dezvoltarea lor ca țări și culturi.
Cele mai dezvoltate civilizații erau cele ale Incașilor, Maiașilor și Aztecilor – ei au știut să îngrijească, dar să și folosească aceste minunate animale fără de care, oricât de buni luptători erau sau oricât de bogați din punct de vedere al culturii, nu ar fi putut să-și împărtășească tainele civilizației în toată America.
Și, ca să închei introducerea în același mod în care am început, aș mai putea spune că, într-adevăr, câinele este cel mai bun prieten al omului, dar caii au construit civilizația.
Primele descoperiri ale descendenților cailor din zilele noastre au avut loc acum 100 de ani și s-a stabilit că au o vechime de aproximativ 50 de milioane de ani; cercetătorii i-au dat numele de Eohhipus. Fosilele descoperite ne prezintă un animal mic, de mărimea unui câine, care creștea în America de Nord și se hrănea cu frunze și fructe, și ca structură semăna cu un câine-singură diferență fiind aceea că picioarele se terminau cu copite în loc de gheare. Așa arată primul animal din lanțul ce a dus la dezvoltarea și apariția cailor ca specie, așa cum îi știm noi astăzi.
Acum mai puțin de 10.000 de ani datorită schimbărilor de climă și a vânatului excesiv (trebuie menționat că în antichitate caii erau și folosiți ca hrană) singurul loc în care se mai putea găsi această specie era Asia, în special Mongolia, unde era folosit ca mijloc de locomoție. Istoricii afirmă că exploratorii spanioli au fost cei care au dus cu ei caii în “Lumea Nouă” – America de astăzi, în secolul al VI-lea, și i-au lăsat liberi în preerii; astfel, au apărut așa numiții cai sălbatici nord-americani. Iar mitul cowboy-lor din vestul sălbatic a apărut și el, din dorința omului de a-i stăpâni și îmblânzi.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM