Iepurele în pericol

Care sunt pericolele care îl pândesc pe iepurele dumneavoastră când nu sunteți atenți și ce ar trebui să faceți ca să nu faceți din supravegherea iepurelui o misiune fără sfârșit?

1. De ce rod iepurii tot timpul?

Dinții lor cresc neîncetat pe tot parcursul vieții și, pentru a-i toci, iepurii rod în permanență câte ceva; trebuie așadar să vă asigurați că nu rod lucruri periculoase cum ar fi:

  • cabluri electrice aflate în priză;
  • marginile covorului care îi pot provoca chiar moartea dacă sunt înghițite în cantități mari;
  • plastic;

Rosul tuturor acestor obiecte poate avea urmări grave și trebuie ținute departe de iepure.

Ce facem dacă roade covoare? De obicei își aleg un colț preferat pe care îl rod, în acel colț puneți o tavă cu iarbă sau cu grăunțele care îi plac cel mai mult; așa, în loc să roadă covorul, iepurele va mânca iarbă sau semințele și nu va fi așadar în pericol. Cu timpul, dacă luați mâncarea de acolo, nu o să mai roadă nici covorul pentru că va observa diferență de gust.

2. Căldura

Nu uitați că iepurele este un animal cu blană așa că nu are nevoie de o căldură excesivă, vara în special trebuie luate măsuri de precauție, nu-l lăsați niciodată într-un spațiu deschis în bătaia soarelui fără a avea un adăpost umbros în apropiere și fără apă proaspătă.

3. Hrana

Nu o să vedeți prea des un iepure care să nu mănânce oricât de mult îi dați, din prea multă grijă ca nu cumva să nu fie bine hrănit iepurele s-ar putea să-i faceți mai mult rău. Evitați să-i dați prea multe alune sau fructe, îi cauzează probleme digestive, iepurele are nevoie de mult fân și nu exagerații cu “desertul”.

4. Culcușul

Nu puneți în culcuș rumeguș din lemn de pin sau stejar, deoarece elimină fenoli care în timp pot afecta sănătatea iepurelui, cel mai bine folosiți hârtie mărunțită, dar nu de ziar, cerneala nu este nici ea benefică sănătății iepurelui.

5. Celelalte animale din casă

Dacă aveți și alte animale cum ar fi câine sau pisică nu-i lăsați nesupravegheați împreună cu iepurele cel puțin o perioadă până vedeți că s-au acomodat unul cu altul, există riscul să-l “confunde” cu prânzul sau / și să-l atace.

6. Suprapopularea

Un iepure matur poate da naștere la 9-10 iepurași o dată la o lună de zile care la rândul lor pot procreea de la vârsta de 4 luni, dacă nu vreți să aveți o adevărată crescătorie de iepuri într-un timp foarte scurt este cazul să castrați iepurii și să sterilizați iepuroaicele.

7. Spațiile libere

Oricât de sigură pare curtea dumneavostră pericolele nu sunt excluse, în primul rând animalele vecinilor și posibilitatea de a ieși din curte, deci nu-l lăsați nesupravegheat și nici nu-l lăsați afară pe o vreme nefavorabilă (căldură excesivă, ploaie, frig).

8. Rănirea

Iepurii au structura osoasă a picioarelor mult mai subțire comparativ cu restul corpului, când îl luați în brațe nu-l confundați cu un pui de cățel și nu-l apucați de ceafă, cu siguranță vă încerca să lovească și își poate fractura astfel coloana. Întotdeauna aveți grijă să-i țineți picioarele din spate cu mână.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM