După ce se termină ploile și temperaturile cresc un pic, apar imediat țânțarii (și multe alte insecte). Ca să ne ferim de înțepăturile lor nu doar enervante, dar și periculoase (țânțarii sunt vectorii unor boli greu de tratat), folosim diverse metode, de la simpla aplicare a unor substanțe pe piele, la utilizarea de aparate cu pastile sau lichid insecticid, spray-uri, dispozitive care electrocutează insectele, lumânări cu citronella sau spirale care produc fum.
Puțini dintre noi cunosc faptul că un inamic natural al țânțarilor este liliacul, acest șoricel cu aripi, de care însă lumea se teme, deși mamiferul înaripat este insectivor, nocturn, și preferă să nu apară în preajma omului. Un liliac poate mânca aproximativ 1000 de insecte mici pe oră.
BatBnB, un startup operat de un angajat Google și un arhitect, ambii pasionați de natură și în mod special de lilieci, a venit în 2016 cu ideea de a construi case speciale pentru lilieci. Acestea sunt practic niște cutii prevăzute cu spații înguste, unde liliecii se pot agăța. Ele pot fi plasate cu ușurință pe pereții exteriori ai locuințelor, în așa fel încât liliecilor să le fie ușor să le ocupe, iar insectele nedorite să fie astfel combătute natural, fără insecticide.
Puteți urmări, mai jos, clipul video cu care BatBnB și-a promovat campania de strângere de fonduri cu care și-a finanțat invenția:
Potrivit FastCompany.com, unul dintre cei doi pasionați de lilieci de la BatBnB, Christopher Rannefors, construia în copilărie căsuțe pentru lilieci împreună cu tatăl său. El este îngrijorat că liliecii își pierd din ce în ce mai mult habitatul natural și sunt o specie amenințată, în mare parte și din cauza ignoranței oamenilor. „Liliecii sunt în mod eronat greșit înțeleși, amenințați, iar abilitățile lor de a mânca insecte sunt subapreciate„, a declarat Rannefors într-un interviu prin e-mail pentru FastCompany, „așadar încercăm să schimbăm imaginea liliecilor, în așa fel încât din ce în ce mai mulți oameni să-i aprecieze”.
Liliecii influențează și economia; potrivit FastCompany, agricultorii din S.U.A. economisesc mai mult de 24 de miliarde de dolari pe an datorită prezenței acestor creaturi în zonele agricole.