Hrana din comerț sau gătită în casă?

Oricât ar părea de ciudat și de greu de crezut, carnea (crudă sau prelucrată termic) nu se recomandă să alcătuiască alimentația de bază a câinelui domestic.

Este adevărat că prietenul nostru este carnivor, dar prea multă proteină îi poate face rău. O alimentație strict proteică poate cauza dermatită alergică, o afecțiune pe cât de neplăcută pentru câine, pe atât de inestetică-câinele își pierde părul în zona cozii și pe părțile laterale ale corpului, se scarpină încontinuu, pielea se descuamează și animalul capătă adevărate ticuri. În plus, nu trebuie să uităm că prietenii noștri canini în stare sălbatică devorau vânatul cu tot cu oase, pene sau blană și conținutul stomacului (de multe ori vegetal).

Nici resturile de mâncare de la masa noastră nu sunt recomandate pentru câine – necesarul de nutrienți al organismului uman nu este același și pentru specia canină; în plus, trebuie să ținem cont de greutatea și talia câinelui, de câtă mișcare face zilnic, de vârstă… Și aceasta nu ar fi cea mai mare problemă, dar alimentele pe care le consumăm sunt adesea condimentate (condimentele provoacă gastrite) și conțin și ceapă, aliment foarte toxic pentru câine.

Un cățel în creștere are nevoie de mai multe substanțe minerale și vitamine decât animalul adult-ca să se dezvolte armonios și în ritm normal. Dacă aportul de substanțe necesare este sub cantitatea recomandată sau dacă anumite substanțe sunt asimilate în exces, este foarte posibil să fie afectat de boli ca rahitismul, osteoporoza, subnutriția și chiar diabetul!

Așa că rămân două posibilități: hrana gătită în casă special pentru câine, urmărind un program nutrițional echilibrat și hrana uscată, semiumedă sau la conservă din comerț. Îți oferim în continuare câteva argumente pro și contra fiecărei metode, ca să-ți fie mai ușor să alegi varianta care se potrivește cel mai bine atât cățelului, cât și stilului tău de viață:

Tipul de hrana
PRO
CONTRA
Gătită în casă
>> ingredientele pot fi avantajoase ca preț;
>> știi exact ce ingrediente ai folosit;
>> poți varia din când în când meniul
>> chiar dacă treci printr-o criza financiară, poți găti câinelui ceva consistent și nutritiv.
>> trebuie să ai cunoștințe serioase de „nutriție canină” ca să dozezi bine ingredientele;
>> nu se recomandă celor aflați la primul câine;
>> necesită timp pentru preparare;
>> trebuie sa fie foarte proaspătă (nu o poți lăsa în vas peste zi!)
>> este greu de preparat în concedii.
>> necesită suplimente vitaminice și minerale, în funcție de starea fiziologica și calitatea hranei;
Din comerț (mâncare „industrială”)
>> este cea mai echilibrată alimentație, în funcție de vârsta și starea fiziologică a animalului;
>> sortimentele sunt variate: pasăre, pui, vită, iepure, miel, somon etc;
>> nu necesită timp pentru pregătire;
>> nu se strică dacă o lași în vas peste zi;
>> este foarte comodă în concedii;
>> animalul se obisnuiește cu ea și va refuza altă hrana (eliminați pericolul ca animalul să mănânce de pe stradă).
>> prețul poate fi un dezavantaj;
>> nu ai garanția că ingredientele de origine animală sunt proaspete și nu provin de la animale bolnave, refuzate pentru consumul uman;
>> la câinii de talie mare crește riscul de torsiune gastrică și balonare, dacă este administrată înainte de efort fizic și cantitatea de apă consumată nu este suficientă;