Hipotermia se definește printr-o scădere anormală a temperaturii corpului, poate apărea în momentul în care pisica stă la temperaturi sub 0 grade o perioadă mai îndelungată.
Poate provoca:
- pierderea cunoștinței
- șoc termic
- în cazuri grave, moarte.
Dacă pisica prezintă degerături atunci există pericolul să apară hipotermia, nu este neapărat nevoie să fie semne de degerături pentru a apărea hipotermia, orice scădere a temperaturii corpului sub 37,5 grade este periculoasă.
Semne prin care se remarcă hipotermia
- temperatura corpului sub 37.5 grade
- tremurat excesiv
- slăbiciune
- moleșeală
Primul ajutor
- încălziți pisica cu pături și sticle cu apă caldă
- nu puneți sticla cu apa fierbinte direct pe corpul pisicii, îi poate provoca arsuri;
- nu folosiți direct sticle cu apă foarte fierbinte, temperatura trebuie să crească încet
- dacă folosiți pături electrice nu le puneți direct pe corpul pisicii, folosiți un prosop sau o pătură subțire ca zonă de protecție.
- un uscător de păr este ideal pentru încălzirea extremităților până se încălzesc sticlele cu apă, întrucât extremitățile sunt primele care au de suferit din cauza frigului.
- când temperatura corpului ajunge la normal (38,5 grade) încetați procesul de încălzire, o supraîncălzire îi poate face la fel de mult rău ca și temperaturile scăzute.
- oricât de bine se simte pisica după ce o încălziți o vizită la veterinar este absolut obligatorie, pot apărea afecțiuni sau infecții de care să nu vă dați seama în stadiul incipient.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM