Hipertensiunea este termenul medical pentru presiunea mărită a sângelui.
În cazul oamenilor hipertensiunea este cauzată de câțiva factori printer care și stresul, în ceea ce privește pisicile stresul pare a nu juca un rol în apariția hieprtensiunii; bolile de rinichi, tiroida și bolile de inimă cauzează hipertensiunea felină.
Semne clinice
Cele mai comune semne sunt cele legate de vedere : dilatarea pupilelor (acestea nu se micșorează nici în cazul unei lumini puternice), sânge la nivelul ochilor, orbire. Orbirea apare pentru că presiunea mărită a sângelui la nivelul ochilor poate provoca dezlipirea retinei.
Atunci când la nivelul inimii se aude un murmur neobișnuit pisica poate fi suspectată că ar suferi de hipertensiune.
Cauze
Afecțiunile rinichilor și ale tiroidei sunt primele două cauze care provoacă hipertensiune.
Rinichii
Pe măsură ce pisica îmbătrânește rinichii acesteia se micșorează în volum iar sângele va trece mai greu ; prin rinichi trece rinichii aproximativ 20% din cantitatea de sânge din organism la fiecare bătaie de inimă ; pentru că rinichii nu mai pot filtra toată cantitatea de sânge aceasta este transmisă înapoi în artere provocând mărirea presiunii sângelui. Aproape 60% din pisicile cu o vârstă înaintată suferă de boli de rinichi, riscul de apariție al hipertensiunii este și el de asemenea mare.
Tiroida
Glanda tiroidă joacă un rol important în reglarea metabolismului. Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce hormoni în exces. Datorită excesului de hormoni ai glandei tiroide inima este forțată să pompeze mai mult sânge, din această cauză inima se mărește și de asemenea și presiunea sângelui în organism facilitând apariția tensiunii mărite.
Orice pisică suferindă de boli de rinichi și hipeertiroida este suspectă de hipertensiune.
Hipertensiunea nu se tratează separat de celelalte boli care o provoacă, hipertiroidismul poate fi tratat cu succes cu ajutorul medicamentelor și odată cu dispariția afecțiunii tiroidiene va dispărea și hipertensiunea. În schimb, cardiomiopatia și afecțiunile rinichilor în cazul pisicilor cu o vârstă înaintată nu se tratează într-o perioadă limitată de timp, tratamentul durează pe tot parcursul vieții.
În cazul în care pisica are tulburări de vedere din cauza desprinderii retinei există proceduri chirurgicale care o pot ajuta, scăderea imediată a presiunii sângelui la nivelul ochilor este importantă pentru a prezerva văzul. Dacă retina rămâne dezlipită mai mult de o zi sau două atunci șansele ca pisică să-și recapete vederea sunt slabe, din această cauză imediat după primele semne pisica trebuie să ajungă sub observația medicului; cu un tratament adecavat și administrat rapid presiunea sângelui poate fi adusă la normal.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM