Hamsterul sirian (hamsterul auriu)

Hamsterul sirian era cunoscut și sub denumirea de ,,hamsterul auriu”, datorită coloritului deosebit al blănii sale, deși astăzi, sunt întâlnite foarte multe culori. Acești hamsteri au primit și alte denumiri în funcție de anumite caracteristici, cum ar fi: ,,hamsterul ursuleț” (pentru hamsterii cu firul de păr lung), ,,hamsterul extraterestru” (valabil pentru acei hamsteri sirieni fără păr), ,,ursulețul negru” sau ,,ursulețul negru european” (pentru hamsterii sirieni care au blana de culoare neagră).

Hamsterul sirian este cel mai cunoscut tip de hamsteri crescuți ca animale de casă. Acesta are corpul lung de aproximativ 17 cm și o coadă scurtă. Membrele nu sunt acoperite cu păr și prezintă patru degete la membrele anterioare și cinci la cele posterioare. Obrajii săi sunt asemănători cu niște săculeți, aceștia ajutându-l să adune și să care hrană, el putând căra astfel o cantitate de grăunte egală cu jumătate de greutatea corpului sau. Hamsterul sirian este un animal retras, singuratic, care nu vă trăi de obicei mai mult de opt-zece săptămâni dacă este ținut în cușcă cu un alt hamster. De aceea, este indicat ca aceste animale să fie crescute în cuști separate, în caz contrar existând chiar posibilitatea că unul dintre ei să moară.

În sălbăticie, acest hamster este mai activ pe timpul nopții. Acesta trăiește în general singur, în tunele adânci care îi oferă o temperatură mai scăzută și o umiditate mai mare decât mediul din deșert. Hamsterii sunt omnivori hrănindu-se cu semințe, legume și fructe.

Cel crescut în casă este un animal plăcut și ușor de îngrijit, astfel încât poate fi supravegheat chiar și de către un copil. Durata vieții sale este de aproximativ de doi ani și jumătate, deși au fost întâlnite exemplare care au trăit chiar trei-patru ani.

Cei mai mulți dintre hamsterii sirieni au blana maro roșiatic, cu alb spre gri pe dedesubt. Printre alte culori ale firului de păr putem aminti: nuanțele scorțișoarei, crem, nuanțe albicioase. Specific varietăților ce sunt crescute în casă este firul de păr mai lung decât la celelalte tipuri.

Hamsterii sirieni au tendința de a mușca atunci când sunt ținuți în mână într-un mod nepotrivit, când sunt bruscați sau răniți.

Aspectul și comportamentul

Greutatea corpului poate ajunge până la 95-150 grame în cazul femelelor și 85-130 în cazul masculilor. Caracteristic acestor animale este faptul că incisivii acestora cresc continuu. Femelele sunt mai mari dar și mai agresive decât masculii. În anumite împrejurări, hamsterii vor hiberna. Expunerea acestora la rece stimulează comportamentul de colectare de hrană, în timpul hibernării fiind necesară o temperatură de aproximativ 5 grade Celsius. Hibernarea va fi amânată dacă nu se găsește hrana ce trebuie adunată. Hamsterii nu se îngrașă înainte de hibernare, ceea ce presupune că aceștia să se trezească periodic în timpul hibernării pentru a se hrăni. În timpul hibernării, hamsterii răspund totuși la diferiți stimuli externi, trezindu-se de exemplu dacă sunt luați în mână.

Hrănirea

Hamsterii trebuie hrăniți cu produse comerciale adecvate animalelor rozătoare și apă. Acest tip de dietă este, din punct de vedere nutrițional, suficientă, fără a fi necesare alte suplimente. Rația zilnică de hrană este de 10-12 grame, iar cea de apă este de 8-10 ml.

Înmulțirea

Durata gestației este de 16 zile. Puii cântăresc la naștere 2-3 grame, nu au păr și au pleoapele și urechile închise. Este de preferat ca în prima săptămână după naștere, puiul și femela-mamă să nu fie deranjați.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM