Hamsterul – generalități și rase

Hamsterul, acest șoricel miniatural cu codiță scurtă, este originar din Asia. Există mai multe rase și varietăți, definite în funcție de aspectul general, aria geografică de proveniență și mediul natural în care trăiesc:

  • Hamsterul auriu (sau Sirian)Mesocritus auratus – originar din Siria, este și cel mai mare (poate ajunge până la 25 de centimetri lungime!
  • Hamsterul pitic rusesc (Campbell)Phodopus Cambelli – originar din Asia centrală, Mongolia, China și Rusia de Nord;
  • Hamsterul pitic RoborovskiPhodopus Roborovski – originar din Asia centrală, Mongolia, China și Rusia de Nord, este și cel mai mic dintre hamsteri-hamsterul adult mascul ajunge până la maxim 5 centimetri lungime! Cu toate acestea, această varietate de hamster trăiește și cel mai mult-până la 3 ani și jumătate, în condiții ideale.
  • Hamsterul chinezesc – destul de greu de găsit în pet-shopuri deoarece este dificil de întreținut, este originar din China de Nord și Mongolia;
  • Hamsterul alb pitic siberian (rusesc) – originar din Kazahstan și estul Siberiei, este și el o varietate rară. Hamsterul alb pitic siberian prezintă o particularitate cel puțin bizară – își poate schimbă culoarea până la alb în timpul iernii (de aici îi vine și numele).

În general, hamsterul are 8-12 centimetri lungime și 50-80 de grame. Blănița variază din punctul de vedere al coloritului și dispunerii petelor; astfel, se disting mai multe varietăți de culoare, dintre care cele mai des întâlnite sunt:

  • monocolor (auriu, cafeniu, roșcat-deschis, crem, alb),
  • bicolor (alb cu roșcat, alb cu cafeniu, cafeniu cu roșcat)
  • tricolor (cafeniu cu roșcat și maroniu-deschis)

Hamsterii sunt animăluțe nepretențioase, dar foarte energice, care, la dimensiunile lor reduse au totuși nevoie de spațiu de mișcare care să le permită să-și desfășoare „activitățile” zilnice – orice hamster își va alcătui depozite de mâncare, pentru umplerea cărora va depune toată energia de care este capabil.

Dacă ai decis să achiziționezi un hamster, înseamnă că vei avea un companion vesel, plin de viață, alături de care nu te vei plictisi pe durată celor 2-2 ani jumătate, care reprezintă media de viață a acestor animăluțe.