Hamsterii care nu sunt obișnuiți cu atingerea din partea oamenilor (și aici sunt incluse și multe exemplare care sunt vândute în magazinele de animale de companie) vor mușca dacă cineva încearcă să îi ia în mână. Când aveți de a face cu astfel de hamsteri, țineți minte că rozătoarea încearcă să vă muște doar pentru că îi este frică. Din păcate, ei văd oamenii ca pe o amenințare și încearcă să se apere. În nici un caz nu trebuie să credeți că animalul are un temperament agresiv.
Cheia mânuirii unui hamster care mușcă este răbdarea. Trebuie să câștigați încrederea hamsterului iar acest proces poate dura ceva vreme (în unele cazuri chiar și o lună sau mai mult). Unii proprietari de hamster pot fi descurajați de perioada lungă de care este nevoie pentru câștigarea încrederii animalului de companie. Însă acesta este un risc pe care orice nou proprietar al unui animal de companie și-l asumă și este de datoria lui să se îngrijească de bunăstarea prietenului necuvântător, chiar dacă asta înseamnă multă răbdare și perseverență. Există o serie de pași pe care stăpânul unui hamster care mușcă trebuie să-i urmeze pentru ca animalul să se obișnuiască cu mânuirea. Fiecare hamster învață în ritmul lui așa că este de preferat să adaptați perioadele fiecărei etape în funcție de reacțiile animalului.
Săptămâna 1: Petreceți timp în apropierea cuștii hamsterului și vorbiți cu animalul de companie, mai ales seara când acesta este mai activ. Puteți chiar să citiți ceva cu voce tare. Ideea este ca hamsterul să se obișnuiască cu prezența dumneavoastră (mai ales cu mirosul și vocea stăpânului). Țineți minte că mutatul într-o nouă cușcă este foarte stresant pentru animal iar în această perioadă trebuie să îi dați hamsterului oportunitatea de a se adapta la noua casă. În această etapă, nu încercați să atingeți hamsterul.
Săptămâna 2: Lăsați hamsterul să se obișnuiască cu mână dumneavoastră. Când stați lângă cușcă și vorbiți hamsterului, puneți mână dumneavoastră înăuntru cuștii. Și în acest pas trebuie să acționați încet: în prima zi, puneți mână doar în dreptul portiței de acces sau pe gratiile cuștii. Apoi, „îndrăzniți” din ce în ce mai mult în fiecare zi. Nu încercați să atingeți hamsterul, dar dacă rozătoarea devine curioasă, lăsați-o să vă „exploreze” mână.
Săptămâna 3: Adăugați câteva gustări. Până în acest moment, s-ar putea să va fi dat seama care sunt gustările favorite ale hamsterului. Majoritatea hamsterilor preferă semințe de floarea-soarelui, și chiar dacă trebuie oferite cu moderație, acestea pot fi de mare ajutor în procesul de învățare. Bucăți mici de stafide sau măr pot fi folosite, însă nu oferiți prea multe deodată. Oferiți aceste gustări din mâna care se află în cușcă și, în cele din urmă, hamsterul va veni singur la palma dumneavoastră pentru a mânca. Începând cu această etapă, hamsterul va avea din ce în ce mai multă încredere în stăpânul său.
Săptămâna 4: În momentul în care hamsterul se simte confortabil mâncând din mâna dumneavoastră, puteți încerca să îl ridicați ușor. Este bine să ademeniți hamsterul cu câteva gustări. Puneți palmele în jurul hamsterului și apropiați-le ușor sub animal. Pentru această manevră va trebui să dați capacul cuștii la o parte. Nu ridicați prea mult hamsterul în aer, pentru că dacă se sperie și sare peste palmele dumneavoastră, se poate lovi grav. La început, țineți animalul doar puțin deasupra podelei cuștii. Dacă țineți animalul cu fața către dumneavoastră sunt puține șanse să dorească să vă sară din palme.
Ponturi:
– Dacă este nevoie să ridicați hamsterul (de exemplu, când faceți curat) înainte că patrupedul să fie obișnuit cu dumneavoastră, încercați să folosiți un pahar. Îndrumați hamsterul către un colț al cuștii și luați-l ușor în paharul pe care apoi îl așezați cu gura în sus;
– Dacă hamsterul vă sare din mâini și nu vă lasă la îl atingeți, puteți folosi metoda de mai sus sau un prosop gros cu care să-l prindeți și să-l aduceți înapoi în cușcă;
– Nu uitați să vă spălați pe mâini înainte de a ridica un hamster. Dacă palmele dumneavoastră miroase a mâncare, hamsterul (care nu vede foarte bine) poate să vă confunde mâinile cu hrană;
– Unele persoane folosesc mănuși groase atunci când ating un hamster care mușcă. Această opțiune este bună doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru că hamsterul nu ajunge să vă cunoască mirosul și nu va scăpa de stres. Astfel că mănușile ajută doar stăpânul, nu și animalul de companie;
– Oricât de tare ar durea mușcătura, nu încercați să scuturați mâna pentru a scăpa de hamster. Încercați să îndepărtați ușor hamsterul cu cealaltă mână, nu certați sau loviți animalul. Rămâneți calm și amintiți-vă că hamsterul mușcă doar pentru că se simte amenințat.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain