Un accesoriu potrivit (și necesar, mai ales pentru rasele de talie mică, cu păr scurt și mai sensibile la frig) este hăinuța; deși în comerț se găsesc o mulțime de astfel de hăinuțe, adaptate diverselor talii și rase, cu diverse modele și din diverse materiale, este mult mai amuzant (și satisfacția este mai mare) să confecționați cu propriile dumneavoastră mijloace o hăinuță potrivită pentru prietenul dumneavoastră canin.
Vă recomandăm să alegeți materiale călduroase, semi-elastice, pentru ca hăinuța să se muleze perfect pe corpul cățelului dumneavoastră și să îl apere cu adevărat de frig. Mai jos găsiți țiparul după care veți croi hăinuța; atenție la luarea măsurilor corecte.
Aveți nevoie de:
- o bucată de material dreptunghiulară, de dimensiuni proporționale cu ale cățelului pentru care confecționați hăinuța (cu latura mare egală cu distanța între punctul cel mai înalt al capului câinelui și baza cozii iar latura mică egală cu circumferința pieptului la care se adaugă cca 10-15 cm);
- foarfecă, metru de croitorie, cretă de croitorie;
- ac și ață de cusut;
- nasturi și accesorii pentru încheietori.
Îndoiți materialul pe latură mare, ca în imaginea de mai sus, desenați conturul cu cretă și croiți în funcție de tipar și măsuri. În imagine sunt două modele de hăinuța-una cu laturi în unghiuri și altă cu laturile rotunjite (conform cu linia punctată). Croiți varianta care va place mai mult, lăsându-vă marjă necesară pentru tiv.
Cum luați măsurile:
- Circumferința piept: se măsoară împrejurul pieptului și spatelui câinelui, în punctul în care circumferința este maximă, poziționând metrul de croitorie în spatele încheieturii „coatelor” și se adaugă cca 2-5 cm, în funcție de talia câinelui;
- Circumferința gât: se măsoară împrejurul gâtului câinelui, la baza acestuia, în zona cea mai lată;
- Circumferința burtă: se măsoară în jurul abdomenului câinelui, în punctul în care burta este cea mai „suptă”, poziționând metrul de croitorie în fața încheieturii membrelor inferioare și se adaugă cca 2-5 cm, în funcție de talia câinelui;
- Lungime spate: se măsoară de la bază cozii până la bază gâtului.
După ce ați croit materialul, acesta trebuie tivit pentru ca să nu se destrame pe margini (pentru tiv ați lăsat marjă de 2-5 cm, în funcție de talia câinelui-pentru câinii de talie mică, marja este minima; pentru câinii de talie mare, este bine ca marja să fie mai generoasă).
Poziționați nasturii la distanțe egale unul față de celălalt; distanța dintre nasturi nu trebuie să fie mai mică de 5 cm și nici mai mare de 12 cm (la câinii de talie mare); dacă poziționați nasturii prea aproape unul de celălalt, numărul lor va fi mai mare și vă va fi mai greu să încheiați hăinuța; dacă poziționați nasturii la distanță prea mare, prin golurile rămase va pătrunde frigul. În loc de nasturi puteți folosi un fermoar.
Încheietorile se pot face fie ca niște găici în formă de „U”, ale cărui capete libere le prindeți de material în așa fel încât să poată fixă nasturii, fie după modelul bine-cunoscut al butonierei festonate, pentru cei care au răbdare și se pricep la cusut.
În final, întoarceți materialul pe dos și uniți prin coasere cele două capete care vin peste piept, marcate în imaginea de mai sus cu albastru deschis, asigurându-vă că respectați circumferința măsurată a gâtului plus o marjă de 2-3 cm (cât să puteți strecura lejer două degete între gâtul câinelui și hăinuța, în așa fel încât hăinuța terminată să nu vă stranguleze prietenul canin).
Succes!