Glaucomul se formează atunci când presiunea din ochi este prea ridicată. Ochiul conține o mare cantitate de fluide, acestea produc și hrănesc în mod continuu toate părțile ochiului cu substanțe nutritive. Glaucomul apare atunci când scade cantitatea de lichid secretată de ochi, este o afecțiune foarte serioasă și fără tratament adecvat poate duce la orbire.
Tipuri
Există două tipuri de glaucom: primar și secundar. În primul caz afecțiunea apare atunci când presiunea scade din cauza unei probleme de drenaj a ochiului. În al doilea caz, glaucomul se formează pentru că presiunea este mult prea ridicată, acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze sângerări, inflamări sau diferite tumori.
Semne
- ochi roșii
- durere la atingere
- ochii par apoși
- depresie
- scăderea apetitului
- pisica își ține ochii închiși mai tot timpul
- dilatarea ochilor
- orbire bruscă
Tratament
Tratamentul ales de către medic ( operație sau tratament medicamentos) este influențat de scopul terapiei: se dorește să se stopeze durerea într-un ochi care deja și-a pierdut vederea sau se dorește salvarea vederii. Tratamentul medicamentos constă în administrarea unor medicamente prescrise atât intern, cât și extern. Medicamentele interne își fac efectul la nivelul întregului organism pe când cele administrate local își fac efectul numai la nivelul organului afectat.
Medicamentele care se administrează la începutul tratamentului este posibil să nu-și mai facă efectul după o perioadă, așa că pisica trebuie monitorizată pe tot parcursul perioadei de administrare a medicamentelor.
Din păcate, această afecțiune nu poate fi vindecată în totalitate, ci doar controlată; atunci când tratamentul cu medicamente nu dă roade, se poate apela la intervenția chirurgicală.
În terapia medicală în general se folosesc medicamente care:
- reduc cantitatea de fluid produs în interiorul ochiului (atât medicamente care se administrează intern, cât și medicamente care se administrează extern);
- ajută la eliminarea surplusului de lichid; aceastea pot avea ca efecte secundare temporare senzații de arsură la nivelul ochiului.
Intervențiile chirurgicale se fac cel mai adesea cu ajutorul laserului, dar există și alte modalități chirurgicale; oricare dintre procedurile alese de către medic au rolul de a îndepărta lichidul în exces. Nici una din ele însă nu poate îndepărta afecțiunea în proporție de 100%; în timp, pentru a salva vederea pisicii este posibil ca acesta să mai aibă nevoie de alte intervenții chirurgicale.
În cazul pisicilor care deja au orbit se practică îndepărtarea pleoapelor de la nivelul ochiului afectat pentru a dispărea durerea produsă de acesta și se pune o proteză din silicon, ochiul are un aspect normal rămânând însă fără vedere.
Pentru a nu ajunge la astfel de intervenții dureroase, atât pentru animal, cât și pentru stăpân, pe lângă controlul medical periodic pe care ar trebui să-l suporte orice pisică, o vizită rapidă la medicul veterinar în cazul apariției unor afecțiuni ale ochilor, oricât de mici sunt acestea, este obligatorie.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM