Gestația purceilor de guineea

Femelele trebuie să se împerecheze pentru prima oară între 3 și 7 luni, o împerechere târzie (după această vârstă) poate cauza probleme atât mamei cât și puilor.

Perioada în care purceii de guineea se află în călduri durează 16 zile, dar femela este receptivă în fața masculului doar pentru 8 ore. După 15 ore de la naștere femelele pot intra iar în călduri-  o femelă poate alăpta puii nou născuți și în același timp să fie iar gestantă.

Perioada de gestație durează în general 63 de zile, comparativ cu perioada de gestație a altor rozătoare, este foarte lungă. Cu cât puii sunt mai mari, cu atât gestația va dura mai puțin și invers, cu cât puii sunt mai mici cu atât perioada de gestație va fi mai lungă.

În ultimul stadiu al gestației femela își va mari foarte mult abdomenul, nu este ceva neobișnuit pentru purceii de guineea să-și dubleze greutatea pe perioada sarcinii. Momentul nașterii este dificil de determinat, deoarece perioada de gestație este mare și, de asemenea, din cauza că femelele nu-și construiesc cuib. Cu toate acestea, cu o săptămână înaintea nașterii se observă o lărgire a pelvisului, în apropiere de organele genitale externe, această dilatare ajunge până la 3-4 centimetri cu câteva ore înainte de naștere.

Dilatarea nu apare la femelele împerecheate pentru prima oară după vârstă de 7 luni, ducând la o situație tragică – puii nu pot fi născuți natural și operația de cezariană este necesară pentru a salva viața puilor și a mamei.

O naștere normală durează în medie jumătate de oră, cu o medie de 5-6 minute între nașterea fiecărui pui; o femelă naște între 1 și 6 pui. Prima oară puii sunt foarte mici ca dimensiune.

Pe parcursul întregii vieți și datorită ritmului susținut în care aceștia se împerechează, avortul sau nastrea prematură sunt des întâlnite la purceii de guineea.

Puii nou născuți sunt relativ “maturi” – sunt complet acoperiți de blană, au dinți, ochii sunt deschiși și pot merge singuri încă din primele clipe de viață. Chiar dacă nou născuții pot mânca hrană solidă și bea apă singuri, o perioadă de două săptămâni în care să fie alăptați de mamă este totuși necesară.

Probleme ce pot apărea înainte sau în timpul nașterii:

  • absența dilatației – operația de cezariană este necesară;
  • sângerări la nivelul uterului înainte de naștere;
  • obezitatea – chiar dacă este normal ca o femelă gestantă să-și dubleze greutatea, o mărire exagerată a gabaritului nu este permisă. Pentru că tratamentul aplicat în ultimul stadiu al gestației nu este eficient, evitați să o hrăniți excesiv, dar nici nu-i limitați porțiile, întrucât are nevoie de hrană suplimentară pentru pui;
  • în ultimele două săptămâni de sarcină, stresul este un factor major care poate favoriza avortul sau nașterea prematură, așadar femela gestantă trebuie ferită de factori de stres (persoane necunoscute, mutări ale cuștii etc.).

Dacă unul din aceste semne apare sau dacă femela este somnoroasă tot timpul, nu se mai mișcă, întâmpină dificultăți în a respira sau în a-și coordona mișcările, consultați de urgență un medic veterinar.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM