Gerbilul

Te tot gândești ce animal de companie să alegi și nu știi ce decizie să iei? Ce-ar fi să crești un gerbil?

Ce este gerbilul? Este un animalutz mic și ușor de întreținut, care face parte din familia rozătoarelor. Ca să îi facem o descriere mai exactă, vom spune că este ceva mai mic decât un șoarece obișnuit, este „pufos”, practic un gerbil este mai mult un ghemotoc de blanitza cu ochișori vioi.

„Locuința” gerbilului poate fi foarte bine un acvariu (de mărime medie), în care se pune un așternut gros (aproximativ 5 cm) din rumeguș, paie, fân, hârtie mărunțită etc.

Este bine să nu ai doar un singur gerbil, pentru că aceștia sunt animale sociabile și nu se simt bine când sunt singuri, indiferent de cât de multă atenție le dai. Cel mai bine este să ai doi masculi (care să se cunoască deja, eventual frățiori, luați amândoi odată, pentru ca altfel își păzesc foarte bine teritoriul și pot fi agresivi unul fațade celălalt).

Ca hrană îi poți oferi hrană specială (semințe și alte mixuri deja preparate), iar ca suplimente îi poți da vegetale proaspete și, ocazional, larve de insecte. Se recomandă ca mixurile de semințe să fie lăsate în cușcă până când sunt mâncate în întregime, pentru că altfel animalutzul-care de altfel poate fi foarte mofturos-va alege doar anumite tipuri de semințe și rezultatul va fi un deficit de proteine greu de remediat. Deci nu te lasă „păcălit/a”-gerbilul tău va mânca tot, dar are anumite „preferințe” și ceea ce nu-i place în mod deosebit lasă la urmă.

Apa este importantă! Trebuie să fie pusă într-un recipient special (cum este și cel pt hamsteri și porcușori de guinea). Apa trebuie schimbată zilnic. Nu-i crede pe binevoitorii care afirmă că gerbilul nu bea apă-acest lucru este total neadevărat și, dacă le dai crezare, îi poți face rău animalutzului tău; acesta va trebui să-și ia apa necesară din alimentație-acest lucru nu ar fi foarte greu de realizat dacă hrană lui ar fi alcătuită numai din legume proaspete și cât de cât zemoase, dar mixurile sunt în general dezhidratate și, prin urmare, nu acoperă necesarul zilnic de apă!

Este destul de ușor să ții curată cușcă gerbilului tău. Nu face prea multă mizerie-o „curățenie generală” o dată pe săptămână este suficientă.

Gerbilul sănătos este vioi, ca orice rozătoare-așadar adoră joaca. Deci procură-i sau fă-i jucării care să nu fie toxice-cele mai indicate sunt cele din hârtie „natur” (nu hârtie de ziar! cernelurile cu care este imprimă sunt toxice pentru gerbil!) sau din coji și tulpini uscate de vegetale.