După ce ați cumpărat acvariul și echipamentele NU VĂ GRĂBIȚI SĂ CUMPĂRAȚI PEȘTI. Pentru a putea ține în viață pești acvariul trebuie să fie ciclat, iar apa din acvariu declorinata.
Declorinarea apei
Apa de la robinet conține foarte mult clor, acesta este adăugat cu scopul de a omorâ diferiții agenți patogeni care o populează, și chiar dacă pe noi nu ne afectează, pentru pești și pentru bacteriile denitrifiante din acvariu poate fi fatal. De aceea înainte de a pune apa în acvariu se recomandă declorinarea acesteia. Declorinarea apei se poate face pe loc, printr-un proces chimic(se adaugă substanțe care se găsesc în comerț) sau se poate declorina prin depozitarea ei în vase descoperite cu gura largă (găleți de exemplu) timp de cel puțin 24 de ore. Dacă nu se poate aștepta nici atât apa se mai poate declorina și în 12 ore printr-o aerare puternică. Astfel clorul se evaporă și apa este bună de pus la pești.
APA NU SE FIERBE – există teoria greșită că apa care se pune la pești trebuie fiartă, într-adevăr prin fierbere se elimină clorul dar odată cu el și sărurile de care au nevoie peștii și plantele.
Ciclarea acvariului
Este foarte important că acvariul să fie ciclat și mai apoi cumpărați peștii. Ce înseamnă ciclarea acvariului?
Ciclarea acvariul reprezintă procesul de formare a bacteriilor care descompun nitriții în nitrați (nitriții contituie toate rezidurile rezultate în urma mâncării în exces, excrementelor de pește, resturilor de plante și frunze care se descompun în apă).
Acest proces este foarte important să existe într-un acvariu deoarece fără el în apă se acumulează tot mai multe substanțe dăunătoare peștilor. Formarea bacteriilor poate dura până la 3 săptămâni, timp în care acvariul ar trebui ținut fără pești dar cu toate echipamentele pornite. Pe piață există colonii de bacterii care teoretic ajută la ciclarea mult mai rapidă a unui acvariu dar nu le-am încercat deci nu pot spune dacă funcționează.
Pentru a cicla un acvariu acesta trebuie întâi umplut cu apă și pornit filtrul. Filtrul trebuie să meargă în continuu, deoarece buretele acestuia e locul unde se adună cele mai multe bacterii. Dacă optați pentru ciclarea normală fără colonii de bacterii va trebui să aveți ceva răbdare. Timp de minim 2 săptămâni în acvariu nu e indicat să țineți pești. Puteți pune substrat și plante (dacă optați pentru un acvariu plantat) și de asemenea e bine să adăugați câte puțină mâncare zilnic, aceasta având rol în înmulțirea bacteriilor denitrifiante. Și ca să faceți trecerea de la un acvariu fără pești la unul cu pești puteți să introduce întâi un pește pentru încă o săptămâna iar apoi dacă acesta este sănătos și totul merge bine băgați și restul de pești.
Peștii nu se introduc imediat în acvariu
Puțini știu că un pește nu trebuie cumpărat și cum ai ajuns acasă introdus în acvariu. Este cea mai frecventă și mai grva greșeală pe care o fac începătorii. Caracteristicile apei în care ține peștii vinzatorul pot fi altele decât cele din acvariul tău și de aceea trecerea de la apă din punguță la apa din acvariu trebuie făcută LENT nu INSTANTANEU.
Operațiunea ar fi cam așa: Întâi se introduce punguța cu peștele/peștii în acvariu (închisă) pentru că apa din pungă să ajungă la aceeași temperatură cu cea din acvariu (echilibru termic). De exemplu iarna este destul de frig și dacă luăm un pește prin frig și-l introducem direct în acvariu unde apa este mult mai caldă el poate suferi un șoc termic, care îi poate cauza boli sau chiar moartea. După ce realizăm echilbrul termic, luăm un borcan sau o sticlă tăiată, punem peștele cu apa din punguță și începem să adăugăm treptat apă din acvariu. Această operațiune ar trebui să dureze minim 20 de minute, timp în care punem din ce în ce mai multă apa din acvariu. Când apa din acvariu ajunge la 75-80% din apa din borcan/sticlă mai așteptăm încă 10 min și introducem peștele în acvariu. Cam așa ar trebui obișnuiți peștii cu apa din acvariul nostru, dacă nu procedăm astfel, peștii vor fi cu siguranță stresați, iar cei mai mulți se vor îmbolnăvi.
Cea mai frecventă boală la peștii nou cumpărați este grisul. Grisul este o boală ușor de diagnosticat, când peștii o au aceștia încep să se scarpine/frece de decor (pietre, plante) și le apar puncte albe pe corp de mărimea bobului de griș. Acesta se tratează destul de ușor, uneori doar prin creșterea treptată a temperaturii la 30 de grade Celsius și menținerea acesteia timp de câteva zile. De asemenea se mai poate adăuga o linguriță de sare grunjoasă neiodata la 10 litri de apă. Dacă după câteva zile punctele dispar temperatura este scăzută treptat la cât era inițial.
Articol furnizat de Johnny
www.acvarist.ro
Expert Editor
Animalutze.COM