Dieta VEGETARIANĂ – o „alternativă” dorită de mulți stăpâni de animale de companie

Un număr din ce în ce mai mare de deținători de animale de companie, în special cei vegetarieni, este interesat să-și hrănească animalele după o dietă pe bază de plante.

Și asta o spun cercetătorii de la Colegiul Veterinar din Ontario, împreună cu colegii din Nouă Zeelandă. Aceștia au realizat un studiu online de 3.673 de proprietari de câini și pisici din întreaga lume pentru a afla cu ce fel de alimente au hrănit animalele de companie și pe ei înșiși.

În urma sondajului, s-a constatat că 35% dintre proprietarii de animale de companie ale căror animale au mâncat după diete convenționale, au fost încântați de ideea schimbării acestei diete pentru cea vegetariană.

55% au adăugat, totuși, că aveau nevoie de anumite condiții care trebuiau îndeplinite înainte de a face schimbarea, cum ar fi: nevoia de dovezi suplimentare care să ateste că o dietă bazată pe plante ar satisface nevoile nutriționale ale animalelor de companie; aprobarea de la medicii lor veterinari; și că produsele pe bază de plante să fie ușor accesibile.

Dintre participanții la studiu, doar 6% erau vegani, adică nu consumau deloc carne, lactate sau pește, iar 27% au raportat că deja și-au hrănit animalele de companie după o dietă pe bază de plante.
În urma acestor rezultate la studiu, dr. Sarah Dodd, candidată la doctorat la Departamentul de Medicină a Populației al OVC, a declarat: „Acest procent, de 27%, ar putea suna ca un număr mic, dar când vă gândiți la numărul real de animale de companie implicate, este enorm și mult mai mare decât ne-am fi așteptat”.

78% erau interesați să-și ajute animalele de companie să treacă la o dietă bazată pe plante, dacă cineva era disponibil să le îndeplinească nevoile.

Concluzia este că, dintre cei 3.673 de proprietari de animale de companie, 6% au fost vegetarieni (adică nu mâncau carne, dar mâncau lactate, ouă sau miere), 4% erau pescetarieni (adică nu mâncau carne, dar mâncau pește și posibil mâncau și lactate, ouă sau miere), iar aproape 6% erau vegani (ceea ce înseamnă că nu mâncau produse de origine animală).

Cercetările Dr. Sarah Dodd împreună cu echipa sa nu au fost concepute pentru a evalua dacă dietele vegane pentru animale de companie sunt o tendință crescătoare, dar se așteaptă ca interesul pentru aceste diete să crească. „Oamenii au auzit despre modul în care dietele vegane sunt legate de reducerea riscurilor de cancer și alte beneficii pentru sănătate la om. Există, de asemenea, o preocupare crescândă cu privire la impactul asupra mediului al agriculturii animale. În orice caz, nu au fost multe cercetări cu privire la adecvarea nutrițională a dietelor vegane pentru câini și pisici, nici cu privire la beneficiile pentru sănătate și riscurile dietelor pe bază de plante la aceste animale”, a spus dr. Dodd.

Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că proprietarii de animale de companie tind să ofere aceleași tipuri de diete câinilor și pisicilor, pe care le adoptă pentru ei înșiși.

Sursa: ScienceDaily

Leave a Reply