Depresia la păsările de companie

Depresia la păsările de companieO pasăre poate deveni deprimată iar această situație se întâmplă mult mai des decât s-ar putea crede. Depresia la păsările de companie poate avea mai multe cauze: schimbarea poziției coliviei, o boală, moartea partenerului din colivie, simpla plictiseală sau chiar pierderea jucăriei preferate. Este foarte important să sesizați schimbările care survin odată cu depresia și să identificați sursa acestei stări pentru a readuce bucuria prietenului înaripat.

Simptome

Simptomele depresiei la păsări pot fi: penajul este neîngrijit, pierderea apetitului, schimbări în consistența scaunelor. De asemenea, o pasăre deprimată poate fi foarte irascibilă sau își va smulge penele. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să mergeți cu pasărea la un medic veterinar pentru o consultație completă. Dacă veterinarul nu găsește nicio cauză de ordin medical pentru simptomele păsării, atunci trebuie să luați în considerare depresia.

Examinați colivia păsării și împrejurimile pentru a vă asigura că spațiul în care trăiește înaripata este curat și comod. De multe ori depresia la păsările de companie poate fi cauzată de traiul într-un mediu neconfortabil. Verificați poziția coliviei pentru a vedea dacă nu este așezată într-un loc care ar putea stresa pasărea, ca de exemplu o ușă unde se face curent. Dacă este posibil, mutați colivia într-o zonă a casei de unde pasărea vă poate urmări activitățile de zi cu zi.

Stimularea mentală inadecvată este o cauză importantă a depresiei la păsările de companie. Asigurați-vă că aveți multe jucării sigure și distractive pentru pasărea dumneavoastră. Este indicat să realizați o rotație regulată a jucăriilor la care pasărea are acces. Astfel, prietenul înaripat va avea întotdeauna ceva nou și interesant cu care să se joace și va fi ferit de plictiseală.

Este foarte important ca toți membrii familiei să petreacă timp singuri alături de pasăre. Înaripata trebuie să se bucure și de momente petrecute în afara coliviei, în fiecare zi. Clipele petrecute împreună cu pasărea de companie vor ajuta la întărirea relației dintre stăpân și înaripată, iar animalul va reuși să se ferească de depresie.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain