Decizia de a avea un animal de companie vine la pachet cu multe responsabilități, atât aceea de a-i acorda atenție, cât și de a avea grijă de sănătatea lui. Animalele de companie sunt predispuse să contracteze paraziți, deoarece joaca în iarba înaltă sau în locurile special amenajate este o plăcere, iar, din păcate, acestea sunt și locurile preferate al paraziților: purici, căpușele, ouă de viermi intestinali.
În funcție de vârsta patrupedului, este așadar indicată deparazitarea internă și externă la anumite perioade de timp.
Deparazitarea internă
Paraziții interni sunt numeroase tipuri de viermi intestinali și se transmit prin adulmecarea sau ingerarea gunoaielor, frunzelor și murdăriei. Simptomele care apar la animalele infestate sunt:
- Diaree
- Vărsături
- Oboseală
- Scădere în greutate
- Abdomen balonat
- Apatie
Se recomandă o vizită la medicul veterinar pentru a determina exact tipul de parazit și pentru a oferi astfel câinelui un tratament medicamentos adecvat, sub formă de siropuri sau comprimate.
Deparazitarea externă
Paraziții externi sunt căpușele sau puricii, care pot ajunge în blană din ierburi înalte și din locuri umbroase, cu vegetație sau frunze uscate. Cățeii sau pisicile care capătă „chiriași” vor începe să se scarpine intens în zona gâtului, capului și urechilor. Puricii pot fi descoperiți pieptănând blana în răspăr. Puricii se observă cu ochiul liber. Căpușele se identifică analizând atent pielea din zona gâtului și capului la o sursă de lumină puternică. Dacă sunt mici, abia ajunse în blana animalului, ele se văd mai greu. Odată ce au început să se hrănească, sunt mai ușor de reperat, pentru că se umflă și pot ajunge la dimensiunea unei stafide.
Pentru a scăpa de purici și căpușe sau râie auriculară (la pisică) se recomandă o vizită la medicul veterinar pentru a oferi animalului de companie un tratament corect, dozat conform necesarului, sub formă de comprimate masticabile, pudre antiparazitare sau spray-uri și șampoane speciale.
Când se fac deparazitările?
Deparazitările, atât intern cât și extern, trebuie făcute de trei, patru ori pe an pentru cățeii adulți, iar pentru pisicile adulte de minim două ori pe an. Paraziții se pot transmite și la oameni, așadar nu este indicat să se amâne până când se observă simptomele specifice.