Pisica este un animal care vomită foarte ușor, chiar și atunci când este perfect sănătoasă – motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că pisica elimină astfel ghemele de păr acumulate în stomac, pe care nu le poate elimina pe altă cale.
Datorită felului în care își îngrijește zilnic blana, este imposibil ca părul mort, care se desprinde dintre firele sănătoase pe măsură ce pisica se linge, să nu ajungă și în stomac. Când cantitatea de păr astfel înghițit este prea mare, pisica îl elimină. Veți găsi astfel de gheme de păr, în general de formă lunguiață (forma stomacului), de fiecare dată când voma pisicii este nepatologica. Prin urmare, faptul că pisica vomită nu este un motiv serios de îngrijorare, deși este evident că „procedeul” de eliminare a ghemelor de păr este departe de a fi plăcut pentru pisică.
Dacă însă pisica vomită foarte des și nu din motivul eliminării ghemelor de păr, atunci o vizită la medic este cea mai bună soluție.
Pentru ca pisica să vomite mai rar
Îngrijirea blănii
Pentru a reduce frecvența cu care pisica își curăță stomacul de firele de păr înghițite se recomandă ca îngrijirea blănii acesteia să facă parte și din programul deținătorului pisicii-la rasele cu păr scurt este suficient ca părul să fie periat o dată la 3-4 zile cu o perie cu dinți scurți și deși sau cu mănușa specială care se găsește în comerț. Pentru pisicile cu blana lungă însă, îngrijirea părului trebuie să se facă mai frecvent (chiar zilnic), în primul rând pentru a descurca blana și a împiedica formarea de „gheme” și „încâlcituri” și în al doilea rând pentru a elimina firele de păr moarte.
Blana pisicii trebuie periată cu o frecvență mai mare în perioadele de năpârlire, când cantitatea de păr mort este mai mare și, prin urmare, posibilitatea ca pisica să înghită cantități semnificative de păr pe care să le vomite ulterior este de fapt o certitudine.
Iarba și plantele de apartament
Este bine să punem la dispoziția pisicii un bol cu iarbă, mai ales în perioadele „critice” ale năpârlirii (primăvara și toamna), pentru că iarba ajută pisica să elimine ghemele de păr mai ușor. Datorită tendinței pisicii de a mânca iarbă în acest scop, este bine să avem grijă la plantele de apartament în primul rând pentru că unele dintre ele sunt otrăvitoare (de exemplu mușcata, azaleea, dracena, limba soacrei, narcisa, crinul, filodendronul), în al doilea rând pentru că o pisică „ambițioasă” le poate distruge.
Câteva dintre plantele netoxice, dar pe care pisica le poate „ataca” în căutare de vomitive, sunt: begonia, dalia, trandafirul, trandafirul miniatural, panseluțele, violetele, grâul (îl menționăm pe cel din urmă pentru că îl punem la încolțit în anumite perioade ale anului și de sărbători).
Pentru a avea mereu la dispoziție iarba atât de necesară, aceasta poate fi cultivată foarte ușor acasă, într-o jardinieră sau într-o tavă – semințele de iarbă pentru pisici se găsesc în general la pet-shop-uri și în florării. Astfel pisica va avea mereu iarbă proaspătă la dispoziție și nu va mai încerca să-și rezolve problema ronțăind florile noastre preferate!
Foto: Public Domain