Studiile efectuate în acest scop au demonstrat că pisica are nevoie de numai o șesime din lumină necesară omului pentru a vedea foarte clar și limpede obiectele din jurul ei – chiar dacă în întuneric total nici ele nu pot totuși să vadă, realitatea este că foarte puțină lumină le este suficientă și astfel orice pisică sălbatică (sau fără stăpân) poate vâna fără probleme atunci când alte viețuitoare nu văd din cauza întunericului. Chiar dacă sunt domesticite, pisicile de apartament sunt și ele în general mai active pe înserat și dimineața devreme, perioade despre care instinctul le spune că sunt propice vânătorii.
Vederea excelentă a pisicilor se datorează mai multor factori:
- Formei și dimensiunilor ochilor;
- Dilatării pupilelor;
- Existenței unor celule reflectorizante în spatele retinei (tapetum lucidem);
- Focalizării pe mișcare;
- Mustăților (!!!)
- Forma și dimensiunea ochilor
Ochii pisicii sunt așezați frontal (nu lateral ca la pești și păsări, de exemplu) – prin urmare, vederea pisicii este binoculara, ca și cea a omului. Vederea binoculara permite o mai bună apreciere a distanțelor și a dimensiunilor reale ale obiectelor (pentru a constata practic acest lucru, încercați să puneți un fir de ață în ac având un ochi acoperit!). În același timp, suprafața corneei este curbată și astfel permite „intrarea” unei cantități mai mari de lumină.
Dilatarea pupilelor
Pupila pisicii se dilată aproape de trei ori mai mult decât pupila umană – practic ochiul pisicii este făcut să permită intrarea a cât mai multă lumină. În cazul în care lumină este foarte puternică, musculatura oculară dispusă în formă de „8” se contractă, pupila se îngustează devenind o fantă subțire, prin care pătrunde numai lumina necesară vederii; în cazul în care lumina este scăzută, pupila se dilată, devenind circulară. În același timp, musculatura oculară este foarte adaptabilă, contractându-se și dilatandu-se foarte rapid, în funcție de schimbările bruște de intensitate ale luminii – pisica nu poate fi niciodată luată pe nepregătite!
Tapetum Lucidem-celule reflectorizante în spatele retinei
Uneori putem observa cum ochii pisicii „se aprind” ca două luminițe (în general noaptea). Motivul pentru care se întâmplă acest fenomen este existența a cincisprezece straturi de celule reflectorizante în spatele retinei, care funcționează pe principiul oglinzii așezate în față lămpii de gaz-reflectă lumina pentru a o amplifica și astfel a ajuta celulele receptoare (conurile și bastonașele) în misiunea lor.
Focalizarea pe mișcare
În cazul în care ceva mișcă în raza ei vizuală, pisica vede „tulbure” obiectele nemișcate întrucât ochii ei conțin celule care focalizează pe obiectele în mișcare, așa cum aparat de fotografiat reglează „sharp”-ul pentru a surprinde în clar obiectul dorit în detrimentul altor obiecte înconjurătoare, care apar în fotografie ușor încețoșate. Astfel se explică de ce pisica se poate juca ore în șir cu obiecte care se mișcă.
Mustățile
Cele opt rânduri de mustăți așezate câte patru de o parte și de alta a botului au rădăcini foarte sensibile, datorită terminațiilor nervoase prezente în zonă – fiecare mișcare a aerului este percepută de aceste terminații nervoase, funcționând ca „bastonul orbului” chiar și în cel mai deplin întuneric.