De ce mergem cu pisiciile la expoziții?

O expoziție de pisici, expoziție felină, este locul unde proprietarii și crescătorii privesc pisica cu pasiunea cu care era privită încă din timpul egiptenilor, ca pe un obiect de artă, ceea ce pisica și este. Artiști faimoși au creat o sumedenie de picturi și statui inspirați de frumusețea pisicii și o mulțime de poeți și scriitori au așternut pe hârtie opere dedicate pisicilor. Unii spun că este un hobby dar creșterea pisicilor și expozițiile feline nu aduc nici pe departe cu colectionarea timbrelor sau jocul de golf. Fiecare rasă felină are propriul aspect și personalitate distinctă iar aceste trăsături sunt opera crescătorilor. Crescătorii și proprietarii merg la o expoziție de pisici pentru a împărtăși cu ceilalți crescători și proprietari și cu vizitatorii frumusețea, perfecțiunea „obiectelor de artă” care le aparțin; Acest lucru nu ar fi posibil dacă pisicile ar fi ținute numai acasă. Vizitatorii vin să vadă și să se bucure de aceste pisici superbe, să afle mai mult despre ele și adesea se întâmplă să părăsească expoziția dorindu-și un pisoi care să semene leit cu una dintre pisicile prezente în expoziție de frumusețea căreia pur și simplu s-au îndrăgostit.

Cușcă decorată în cadrul unei expoziții de pisici

O expoziție de pisici este un concurs de frumusețe unde proprietarii arată publicului acele pisici mult iubite care se apropie cel mai mult de potențialul maxim, unde întâlnesc prieteni și alte persoane care împărtășesc aceleași pasiuni și unde speră, desigur, să câștige competiția. Pisicile sunt expuse în cuști în primul rând pentru a li se asigura un mediu în care să fie protejate și, mai important, pentru a le face să se simtă în siguranță. Perdelele și pernuțele sunt puse în cuști pentru confortul pisicilor și mulți participanți la expoziție depun eforturi extraordinare pentru a decora cuștile și pentru a le înfrumuseța. Regulamentul de expoziție presupune ca expozanții să aibă litiere cu nisip și boluri cu mâncare și apă pentru pisici (nu neapărat plasate în cușcă, dar acestea trebuie să se afle la îndemână, pentru a fi folosite atunci când este necesar), pentru a asigura confortul pisicilor de-a lungul zilei de concurs. Ceea ce publicul nu știe este că multe pisici sunt încântate să meargă la expoziții și că majoritatea sunt absolut nederanjate de agitația din jurul lor în timpul zilei de expoziție. O expoziție de pisici trebuie tratată ca un eveniment social și monden, atât pentru expozanți cât și pentru vizitatori; multe petreceri foarte reușite au avut loc în urma expozițiilor de pisici organizate de Sofisticat. Serile care urmează zilelor de expoziție sunt întotdeauna încununarea sfârșitului de săptămână-sâmbătă și duminică seara prietenii se adună și se distrează împreună. Aceste weekenduri sunt uneori singura posibilitate de a revedea prieteni din alte țări și toată lumea profită din plin de această oportunitate.

Cum se desfășoară arbitrajul?

Multe persoane găsesc greu de înțeles de ce un arbitru alege o pisică în detrimentul alteia. Imaginați-vă un program de calculator care face o poză unei pisici și o aplică peste imaginea a ceea ce numim standardul rasei, acordând puncte fiecărui element care se suprapune perfect-capul, ochii, blana, lungimea etc. Nicio pisică nu va primi însă 100 de puncte. De ce? Pentru că nicio pisică nu este perfectă! Ca și oamenii, nimeni nu este perfect; cum doi oameni nu pot fi identici și niciun calculator nu poate arbitra un concurs de frumusețe umană, la fel se întâmplă și în cazul pisicilor.

Arbitru evaluând un motan în cadrul unei expoziții feline

Arbitrii trebuie să ia în considerare, în parte, fiecare mic detaliu care alcătuiește pisica în întregul ei, ținând cont chiar și de felul în care a fost pieptănată și pregătită pentru expoziție, și apoi să decidă care pisică merită certificarea sau premiul. O pisică murdară, oricât de frumoasă ar fi conform standardului, nu va câștiga în detrimentul uneia care a fost îmbăiată și pieptănată pentru a-și arăta potențialul maxim; este, totuși, un concurs de frumusețe. Când sunt două pisici înscrise în competiție pentru același titlu, amândouă la fel de perfect îngrijite și pregătite de expoziție, decizia rămâne la latitudinea și depinde de gustul personal al arbitrului. Este o decizie grea pentru că, în final, unul dintre expozanți va fi cu siguranță dezamăgit. Ceea ce expozanții experimentați știu deja este faptul că este vorba despre o expoziție și că e și mâine o zi! A câștiga sau a nu câștiga nu trebuie niciodată să schimbe felul în care proprietarul își vede pisica, pentru că fiecare pisică este frumoasă în felul ei, chiar dacă nu se încadrează exact în standardul rasei sau dacă nu place în mod special unui arbitru; până la urmă, arbitrul este și el om!

Prin urmare, sunt arbitrii imparțiali? Pot fi influențați?

Steward prezentând o pisică în cadrul unei expoziții feline

Arbitrii își iau licența de arbitraj pentru că sunt pasionați de pisici. Ca să poată să se înscrie pentru obținerea statutului de arbitru internațional Fife pentru una dintre categorii (există 4 categorii), o persoană trebuie să aibă un minim de 3 ani de experiență de crescător și expozițională, ca expozant și ca steward*, apoi să dea un examen preliminar scris care să ateste că deține suficiente cunoștințe în materie pentru a putea începe calificarea. După acest examen, trebuie să se pregătească un minim de 2 ani pe categorie, studentul arbitru asumându-și toate costurile. Examenul final constă în studierea a peste 1000 de întrebări care acoperă fiecare aspect al expunerii, creșterii și arbitrarii pisicilor, urmată de un examen scris și un examen practic în fața expozanților și a altor arbitri. Pentru a se pregăti pentru toate cele 4 categorii (toate rasele) unui arbitru îi trebuie minim 8 ani de studiu. Costurile pot ajunge la mii de euro pe categorie; ar putea oare acești oameni să fie influențați de către un expozant? În niciun caz nu și-ar putea risca, pentru nimeni, reputația și anii de muncă asiduă.

Motan ținut spre a fi văzut de public, ca parte din desfășuratorul unei expoziții feline

Odată ajuns arbitru internațional, fie că este vorba de o categorie, două sau patru, toate costurile de călătorie, mesele și hotelurile le sunt plătite de clubul organizator, dar trebuie ținut cont și de faptul că, lăsând la o parte oboseala și stresul călătoriei, primesc numai 170 de euro pentru două zile de muncă solicitantă. Arbitrii trebuie să știe să se facă plăcuți și respectați pentru a fi invitați să arbitreze în expoziții – un arbitru care nu este invitat să participe la astfel de evenimente nu arbitrează și, dacă nu arbitrează, nu primește taxa de arbitraj. Dacă expozanții nu agreează un arbitru, ei nu vor participa la expoziția unde acesta va fi prezent. Fără expozanți, nu există expoziție felină! Este un flux al interdependențelor. Totuși, probabil cel mai important factor, la care nu am făcut încă referire, este publicul vizitator.

Vizitatorii sunt un aspect extrem de important într-o expoziție de pisici. Ei vin să admire frumoasele „obiecte de artă” expuse, să facă cunoștință cu diverse rase și adesea sunt în căutarea unui pisoi. Pisoii nu sunt o marfă, spre a fi vânduți din cuști, dar mulți vizitatori doresc să găsească un crescător al rasei lor preferate pentru a stabili împreună cu acesta o întâlnire viitoare, în vederea achiziționării unui pisoi, și adesea se leagă prietenii între vizitator și crescătorul ales. Vizitatorii trebuie primiți cu brațele deschise și trebuie să se simtă bine; în definitiv, ei sunt cei care poate vor fi într-o zi dornici să expună la rândul lor și să participe la o expoziție felină.

Pisică premiată în cadrul unei expoziții de pisici

Pe scurt, de ce merg oamenii cu pisici în expoziție? Pentru a se întâlni cu prietenii și membrii clubului din care fac parte, să cunoască oameni noi, să se bucure de evenimentul monden, cu speranța de a câștiga un certificat sau un premiu și, mai mult decât orice, să împărtășească bucuria de a avea pisici frumoase!

 

 

Beverly ELIAN – Crescător
felisa de Ragdoll „Elian Rags
membră A.F. Sofisticat, Felis România

_______________________
* steward – persoană care, în cadrul expozițiilor, manipulează pisicile expuse în relația cu arbitrii și cu publicul: stewarzii preiau pisica de la expozant și o prezintă arbitrilor; tot ei arată publicului pisicile ajunse în finală și pe cele câștigatoare și înapoiază pisicile proprietarilor, spre a-și relua locurile în cuști.

 

Leave a Reply