Nașterea puilor de pisică este un moment așteptat cu sufletul la gură de către toți membrii familiei. Apariția noilor pui este un motiv de bucurie și entuziasm; cu toate astea, deși este un fenomen întâlnit rar, atât femela, cât și motanul, pot mânca nou-născuții. Dacă se decide reproducerea pisicii, trebuie avut în vedere acest aspect legat de canibalism. Aflați de ce își mănâncă pisicile puii, când este normal și cum poate fi prevenit.
Pui bolnavi sau morți
Pisica are simțul olfactiv excepțional de eficient; ea poate identifica puii care se nasc bolnavi, pe cei care nu sunt viabili sau, pur și simplu, sunt mai slabi decât restul. Ea poate considera că este mai inteligent să îi mănânce pe aceștia pentru a-și păstra laptele și energia să îi îngrijească pe cei cu șanse mai mari de supraviețuire.
Stres
Pisica are nevoie de un mediu liniștit, fără oameni în apropiere, pentru a da naștere în condiții optime. Stresul sever îi poate anula sentimentul matern, iar ca urmare, ea poate încerca să își mănânce puii. Acest lucru mai poate apărea și dacă pisicii îi este frică de prădători.
Nu își recunoaște puii
Motanii se bazează pe miros și pe marcarea teritorială pentru a-și recunoaște puii. Dacă descoperă că nu sunt ai lui, ci a unui rival, masculul îi va omorî și îi va mânca pentru ca femela să nu crească puii altui motan. Este recomandat să nu se atingă puii decât dacă este absolut necesar. Atingerea umană anulează sau modifică mirosul de pisică și poate duce la respingerea puilor de către părinți.
Infecția glandelor mamare
Mastita este o infecție bacteriană a glandelor mamare care poate apărea la pisici post-partum (adică după naștere). Ea trebuie tratată imediat. Simptomele sunt ușor de recunoscut: glande mamare umflate și dureroase, din care iese un fluid purulent, cu consistență diferită de a laptelui. De asemenea, în special când puii se hrănesc, pisica are dureri foarte mari și pleacă de lângă ei sau nu le permite să se hrănească. Pentru a evita suferința, femela își poate mânca nou-născuții.
Cum poate fi prevenit un astfel de comportament?
Pentru a vă asigura de sănătatea pisicii care urmează să nască, sunt recomandate vizite periodice la medicul veterinar. Este necesară o îngrijire sanitară corespunzătoare. În timpul nașterii, trebuie evitată agitația și un flux mare de oameni în jurul ei. Aceasta are nevoie de siguranță și liniște. Ulterior, mediul ideal este cel în care să se simtă protejată și să nu existe amenințări către puii ei. Evitați să atingeți nou-născuții, chiar oamenii pot influența deseori procesul de recunoaștere a puilor de către mamă.